Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bak som lockar

Annons

50-60 kanelbullar per dag bakar Gunilla Elfquist och Kirsten Sommersdorf i Rots Skans köksavdelning.

Doften av nybakat bröd lockar skansenbesökarna till kaffebordet till gagn för Elfdalens Hembygdsförening.

- Ibland känner jag mig som råttfångaren i Hameln, säger Gunilla.

Det är fjärde säsongen Gunilla står vid bakugnen på Rots Skans och hon har fått lite perspektiv på tillvaron.

- Det är många som sticker in huvudet för att bara fråga om någonting. När de känner doften från baket kommer de på andra tankar och beställer fika.

- Till skillnad från råttfångaren får vi betalt från dem vi lockar till fikabordet och jag vågar påstå att alla våra fikagäster är nöjda och belåtna när de går härifrån, säger Ingrid, som tillsammans med Kirsten bakat bullar på skansen sedan början av juni då hembygdsgården öppnade. Säsongen vara augusti månad ut.

- Elfdalens Hembygdsförening är en av de få i landet som har kansliet öppet året runt, fortsätter Ingrid som bör vara väl insatt i förhållandena här. Hennes man Mats är nämligen föreningens ordförande.

Hembygdsföreningen har sex anställda och den ger ut Sveriges äldsta hembygdstidning "Skansvakten". Första numret kom ut redan 1916.

I samlingarna finns över 8 000 föremål och bildarkivet omfattar 60 000 bilder.

Av byggnaderna på skansen är en fiskarbod från Lövnäs den äldsta, daterad till 1610. Annars har Älvdalen som bekant Sveriges äldsta daterade timmerbyggnad att visa upp. Det är Tiondehärbret placerat vid kyrkan daterat till år 1285.

Istället har Rots Skans i sina samlingar Ärnässkidan. En forntida skida påträffad 1916 en meter under marken i Ärnäs som ligger i trakten av Lövnäs.

Den skidan ska vara 2 500 år gammal, men Gunillas kanelbullar är garanterat nya och fräscha.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons