Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bagarglädje på Hushagen

Annons

I år utexamineras totalt tolv elever från den treåriga bageri- och konditorutbildningen vid Hushagsgymnasiet.

Den sista stötestenen för dessa elever var gesällprovet som genomfördes på torsdagen. Ett prov vid vilket var och en av eleverna ska visa sina kunskaper vad gäller mat-, kaffe- och småbröd, kavlade degar, tårtor,

bakelser, vispade massor samt läckerbitar. Dessutom fick man under punkten "fritt valt" baka samman vad man ville.

Och det var onekligen en,

åtminstone för ett otränat bakelseöga, en imponerande syn man möttes. Borden fullkomligt

dignade av prinsesstårtor,

wienerbröd, Sarah Bernhards, frukostbröd och mycket smått och väldigt gott.

- Det här är duktiga elever, ja otroligt duktiga faktiskt och flera av dom har redan jobb direkt efter utbildningen, berättade

läraren Gösta Andersson.

Bedömde bakverken gjorde konditorerna Bo Helgesson och Kjell Perers som inte lät någon detalj undslippa deras granskande argusögon.

- Vi tittar mycket på helhets-intrycket och utförande, men självklart är också detaljarbetet viktigt, menade Helgesson som säkert lade de skickligaste av

eleverna på minnet.

- Det finns ju alltid duktiga elever här som får jobb inom branschen. Jag har själv en kille

anställd som blev klar här för två år sedan, tillägger han.

Therese Berglund är en av

avgångseleverna och hon är dessutom en av dom som redan har klart med jobb.

- Ja, jag ska flytta hem till Karlstad igen och börja jobba på det ställe där jag gjorde min praktik, säger hon.

Samma sak gäller för Stina

Leandersson som flyttar tillbaka till Edsbyn.

- Det stämmer. Jag har jobb där och det känns roligt att vara klar med utbildningen. Jag har alltid tyckt om att baka och hålla på så jag ser verkligen fram emot att börja jobba, säger hon.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons