Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bagaren som inte kan baka

Annons

- Jag är väl ingen vidare bagare. Visst vet jag hur man bakar, men jag kan nog inte göra en kringla, säger den jubilerande Limabagaren.

En bagare som inte kan baka, det låter ju litet konstigt att över huvud taget komma på idén.

- Ja, att det blev bageri berodde nog mest på att jag var snasksugen i unga år. Och att jag var intresserad av affärer, avslöjar Karl-Erik.

Om han nu inte varit någon stor bagare i sina år så har han lyckats desto bättre som affärsman.

I helgen hade Renhalls bageri öppet hus och bjöd in bygdens folk som fick komma och se hur bageriet ser ut i dag, ett bageri som till delar är ett av de modernaste i Sverige. Intresset var stort, folk strömmade till hela dagen.

Renhalls bageri har i dag 12 till 13 anställda varav nio på heltid. Årsomsättningen är cirka 8 miljoner kronor. Bageriet förbrukar närmare ett ton mjöl om dagen.

Företagets fyra brödbilar levererar bröd över en stor del av Sverige - i Värmland, Dalarna och Hälsingland samt grossister i Stockholm, Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå. Tekakor är den största enskilda produkten. Rekordbaket ligger på 23 000 tekakor på en dag. 40 olika sorters bröd ingår i sortimentet.

- Våra tekakor finns faktiskt i brödboden på NK i Stockholm, säger Karl-Erik med stolthet i rösten.

Men som sagt, någon stor bagare har Karl-Erik inte varit. Den biten har andra skött. I bageriet har Karl-Erik lagt sin kraft på att leda verksamheten och att göra affärer samt att göra uppfinningar och utveckla maskinerna och tekniken i bageriet. Flera av maskinerna har han själv konstruerat.

- I dag bakar vi bröd på tre linjer. På en av dem är det inga händer som rör baket. Linjen börjar längst inne vid mjölsilon och slutar med packade och prismärkta limpor vid utlastningen. En rykande färsk limpa dimper ner var sjätte sekund.

En av bageriets packmaskiner är den enda i sitt slag i Sverige, bara den maskinen kostar cirka tre kvarts miljon kronor. Under de senaste tio åren har cirka 7 miljoner kronor investerats i bageriet.

Medan övriga familjen och anställda skött bageriet har Karl-Erik koncentrerat sig på affärerna. Han kan berätta om hur han med några hundralappar på fickan i 20-årsåldern satte igång att bygga sitt bageri i Tandö. Grunden grävde han för hand.

Senare har han köpt ett helt rivningshus i Stockholm och använt som byggmaterial och han har gjort affärer med konkursade bagerier där han både köpt maskiner för egen del och kunnat sälja andra delar vidare.

Förutom bageriet har han genom åren också drivit Fjällbutiken i Sälen i ett 20-tal år samt restaurang Renen i Malung från mitten av 60-talet och drygt 20 år framåt. Han har också varit en profil inom politiken där han la ner mycket kraft på landstingsfrågor.

Man kan fundera över om det är rätt lokaliserat att bygga ett stort bageri i Lima, med långa avstånd till en stor del av kunderna.

- Jag ser bara fördelar med att vara i Lima. Jag har en trogen och pålitlig personal och på nära håll har jag tillgång till skickliga tekniker och elektriker om något behöver lagas snabbt, säger bagaren som inte kan baka.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons