Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bagarduo tar över anrika Perers

Annons

Redan 1907 tog familjen över Gudmundssons bageri i Falun.

1936 steg pappa August Perers in i bageriet, som då låg på Åsgatan.

1957 flyttade man till Hälsinggården, där man också hade konditori. Det hade man inne i stan också, och i Norslund.

1973 flyttade man till Verkstadsvägen, där man också håller till i dag. Fram till år 2000 drev de tre bröderna Bengt, Kjell och Kurt bageriet. Efter det har Kurt ensam varit ansvarig för detta anrika bageri, som i dag har åtta anställda.

-Att driva bageri är tufft. På 50-talet fanns 22 bagerier i Falun. I dag är det bara vi och Hemköpsbagarn kvar, säger Kurt, som berättar att när han började som 14-åring i firman fick han sju kronor i veckan i lön.

I ett par års tid har Kurt sonderat terrängen för att lämna över bageriet.

Och från i lördags är det klart.

Och det är bagare Johan Forsling, som jobbat hos Perers i 14 år, som köpt företaget tillsammans med Bengt Svensson, ekonom vid LRF-konsult.

-Det här känns rätt. Nu vet jag att bageriet lever vidare i rätt anda, säger Kurt.

Nervöst att ta över?

-Nja. Jag ska fortsätta att baka bröd som vanligt. Vi är tre bagare som jobbar. Jag kan ju alla rutiner. Administrationen får Bengt sköta med tiden. Han ska dock jobba kvar på sitt gamla jobb ännu ett tag.

-Vår allt i allo Zenita Smed sköter papperen, säger Johan, som är född och uppväxt i Vika.

Perers bageri bakar färskt bröd varje dag, som man kör ut till affärerna.

Man bakar i snitt 3 500 kilo bröd per dag.

-Det vi säljer mest av är tekakorna, lunchpinnarna och kaffebrödet, säger Johan, som helst äter sina egenbakade tekakor.

-Lägg räkor på brödet...det är en höjdare, säger Johan.

Snart 100-åriga Perers bröd lever alltså vidare. Och efter en mager december satsar man nu hårt. Från och med nästa vecka ska semlor bakas för glatta livet -ända fram till april.

-Färskt bröd varje dag, det tror jag på, säger Johan Forsling leende, numera bagerichef.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons