Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baena måste lämna Räfsnäs

Annons

I mars var det två år sedan som han började arrendera det före detta ålderdomshemmet, beläget mellan Ludvika och Hagge.

Rafael Baena berättar att förutom han själv så har främst familjemedlemmar jobbat vid anläggningen där det erbjudits matservering och logi.

- Man kan säga att vi gjort grovjobbet under två år. Det är tråkigt att vi inte får chansen att fullfölja. Det tar längre tid än två år att skapa en bra verksamhet, säger han.

För några månader sedan sade Baena upp avtalet med kommunen. Han ville ha en omförhandling eftersom han ansåg att den avtalade kallhyran på 150 000 kronor per år var för hög.

- Till detta kommer kostnaderna för olja, el och vatten. Det har handlat om årliga kostnader på flera hundra tusen kronor. Det har gått ihop ekonomiskt för mig men inte mer, berättar Baena.

Kommunens replik på det uppsagda hyresavtalet blev att annonsera ut arrendet. Baena lämnade anbud och så golfrestaurangen som drivs av paret Karin, 36, och Richard Jenks, 41, Sunnansjö.

Vid tisdagens möte med kommunens näringslivsutskott redogjorde näringslivschefen Jan Björnehaag för innehållet i anbuden. Han föreslog också att kommunen inriktar sig på att få ett avtal med golfrestaurangens ägare.

- Jag vill inte gå in på varför vi anser att golfrestaurangens ägare ses som ett bättre alternativ. Nu ska det föras en förhandling och vi har gett tjänstemän i uppdrag att jobba vidare med detta huvudalternativ, säger Maria Pettersson, s, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Bör Räfsnäs behållas i kommunal ägo?

- Det är en svår fråga. Men jag har förstått att det sitter ganska djupt i infödda Ludvikabor att Räfsnäs ska vara öppet för alla, säger Pettersson som är bördig från Västerbotten.

- Just nu har vi i alla fall ingen tanke på att sälja Räfsnäs, betonar hon.

Jan Björnehaag är mycket försiktig med kommentarer. Han uppger dock att förhandlingar inleds så snart intressenten (paret Jenks) återkommer från en semesterresa om elva dagar.

- Det är viktigt att hålla ett högt tempo. Så snart intressenten kommer hem kör vi i gång, säger han.

Även om kommunen når en uppgörelse med makarna Jenks så är det inte aktuellt med något övertagande redan under våren.

- Jag har kommit överens med kommunen om att jag blir kvar här till och med juni månad. Det kan bli ytterligare någon månad, vi får se. I höst får jag söka något annat jobb, säger Rafael Baena.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons