Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både satsar och river

Annons

150 tomma lägenheter ska bort på olika sätt. Det kommer att kosta kommunen och skattebetalarna cirka 50 miljoner kronor under en femårsperiod att bli av med det nuvarande bostadsöverskottet.

- Jag tycker ändå att det är en positiv plan. Politiskt är vi över- ens rakt över partigränserna om att det här är helt nödvändigt. Vi har inte råd att låta bli. Sedan gäller det att vi kan hitta en väg att betala kalaset, säger kommunalrådet Kurt Podgorski (s).

Malungshems vd Göran Rogström och ordförande Hans Unander presenterade den kraftfulla planen för kommunfullmäktige och hyresgästernas representanter på måndagen.

Om allt flyter på ska strukturplanen kunna fastställas av kommunfullmäktige redan i juni och sedan blir det olika åtgärder under en femårsperiod: Försäljning av hyreshus, rivning och att bygga om bostadslägenheter till andra ändamål.

- Den här planen omfattar både positiva och negativa åtgärder, men det är en satsning för framtiden, säger Hans Unander.

Det mest drastiska i planen är att fem hyreshus i centrala Malung kommer att rivas: Två huslängor vid Malungshemsvägen (gamla Malungshem), två flyglar inne på gården i kvarteret Fällen och ett av husen i Kullan-området. Rivningen omfattar 76 lägenheter. Först på rivningslistan står det södra huset vid Malungshemsvägen samt Kullan-huset, de ska bort senast nästa år. Rivningarna i Fällen och Kullan ska bidra till en öppnare och trevligare utemiljö.

Kullanområdet är annars ett centrumnära boende som man vill satsa på. Tre av husen ska få hissar för att bli mer lättillgängliga för äldre och rörelsehindrade. Ett av husen ska totalrenoveras och bli ett så kallat trygghetsboende.

Andra satsningar som ska göras är att i husen på Storbygärdet skapa 14 elevlägenheter för studerande. Även Storby boende ska utvecklas och den yttre miljön på Storbygärdet ska göras trivsammare.

32 lägenheter i Stöten i Sälenfjällen hoppas Malungshem kunna bli av med genom ett nytt försök att sälja på den norska marknaden. Ett försök har gjorts att sälja privata bostadsrätter men nu tror man mer på att sälja till norska företag och har vissa kontakter.

Nio lägenheter i området Fällen försvinner om kommunen bestämmer sig för att bygga gymnastiksal Blomsterhallen i ett av husen och ytterligare 35 lägenheter kommer bort om Mötesplats Malung med bibliotek, ungdomsgård och sporthall kan förverkligas senast 2008.

Totalt är det här en fråga om investeringar på 65 miljoner kronor under fem år. Kommunen kommer att behöva gå in med ägartillskott på närmare 50 miljoner kronor.

- Förslaget känns bra, nu tar man äntligen ett rejält tag för att rätta till företaget och det är precis vad vi krävt. På sikt kan det leda till att hyrorna kan sänkas. Det är inte rimligt att hyresgästerna i Malung ska betala för en så stor andel tomma lägenheter som Malungshem har och har haft en längre tid, säger Hyresgästföreningens ombudsman Sören Pettersson.

Att strukturplanen drivits fram är ett resultat av hyresgästernas krav i de senaste förhandlingarna.

Malungshem har i dag cirka 190 tomma lägenheter i hela kommunen, 18 procent av innehavet. 150 av dem finns i Malung. På Storbygärdet är nästan hälften av lägenheterna tomma och i Fällen en tredjedel. Byggt i en tid då det var uppåt i industrierna och alla utvecklingskurvor pekade uppåt.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons