Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både mjukgörande och skyddande

/

Annons

KRÖNIKA.

En sak som livet lärt mig är att aldrig mer tappa bort ett barn utanför toaletten vid herrkalsongerna på det stora varuhuset i Ullared. Både toalett och kalsong står nämligen på listan med ord som är tabu för personalen att ropa ut i högtalarna, fick jag veta vid informationsdisken.

En mystisk inskränkning av yttrandefriheten som också var opraktisk för mig. Redan i ingångens dörrsluss hade dottern blivit kissnödig, så toaletten var det enda ställe hon visste var det låg.

Även mina synonymförslag klosett och småbyxor var förbjudna.

Äh. Jag fick försöka hitta henne på egen hand.

Desperat finkammade jag avdelningarna husgeråd och bijouterier och svor över att jag förlorat henne ur sikte innan vi hunnit fram dit. De orden var nämligen helt okej att använda, att döma av de efterlysningar som trumpetades ut varvat med förföriska erbjudanden om kylväskor, mönstrade sängkläder och grillbriketter.

Men censurpolicyn verkade ha vissa kryphål. Medan jag rusade nerför rulltrappan till djurtillbehör är jag säker på att jag hörde att femårige Oskars mamma väntade på sin son i fågelbursfittan. Det kändes inte helt konsekvent.

På nedre plan fann jag till sist min dotter, snyftande framför ett störtskyltat restlager med spensalva för kor.

Jag hade varken juver eller nötkreatur, men salvan var så billig att jag plötsligt ville ha bådadera.

Jag tog upp en av de varmt gula jättetuberna och läste på den.

Faktor 8. Både mjukgörande och skyddande.

Det skulle nog funka minst lika bra på människor.

#

När jag tänker på våra två julidagar i varuhuset för tre år sedan är det bara den där spensalvan som strålar som en sol i minnet. Resten är ett suddigt töcken.

Men det var suddigt redan när vi stapplade ut på parkeringen, blinkade mot dagsljuset och baxade våra två fullproppade shoppingvagnar till bilen för att äntligen åka hem.

Jag kände hur köptrycket lättade rent fysiskt när vi backade ut och körde i väg. Lugnet bredde ut sig som efter en hagelskur och blandades med en stilla glädje över att kunna säga kalsong och toalett när man fick lust.

Vi fantiserade en stund om hur lille Oskar och hans mamma hade haft det i fågelbursfittan.

Säkert ganska mysigt, enades vi om.

#

En eftermiddag för snart två månader sedan bestämde jag mig tvärt för att logga ut från Facebook och inte logga in igen.

Jag trodde avtändningen skulle bli jobbig, men efter ett par timmars trummande på knäna hade kroppen vant sig av med att i varenda tom lucka plocka upp mobilen och rödögt sluka flödet.

Och redan morgonen därpå hade stressen över att det pågick en massa saker som jag missade lagt sig.

Jag missade inte ett skit. Det fanns inget att missa.

Jag kände samma lättnad som när vi hade lämnat de verkliga och inbillade påtryckningarna i köptemplet i Ullared och kört hemåt.

När jag städade badrummet, något som jag undvikit i flera veckor (jag hade väl varit på Facebook), fick jag syn på spensalvan och mindes stunden då jag hade stått bredvid min gråtande dotter och lagt den i kundvagnen.

Allt kom tillbaka: det uppflammande habegäret. Drömmen om en tryggare, mer insmord tillvaro. Löftet om evigt mjuka spenar.

Tuben var oöppnad och hade aldrig kommit till användning. Barnen hade bara vägrat, och kossa hade det ju aldrig blivit av att skaffa.

Själv hade jag strax efter hemkomsten klickat på en länk som en kompis delat och kommit till en artikel om kokosoljans magiska mångsidighet, så jag hade glömt spensalvan och gått över till naturprodukter som fick mig att lukta fruktsallad.

Kanske kunde jag skänka bort den. Vem kände jag som ägde mjölkdjur med soleksem?

Men bästföredatum på tubens svets var sedan länge förbi.

Jag klämde ut en klick på handryggen och masserade in den tjocka geggan i händerna. Sedan strök jag över kinden med mina bleka fingrar. Så sensationellt mjuka de var, så härligt de doftade. Så meningslöst värdelöst konstigt och gott.

Sedan slängde jag tuben i sopen.

Fler krönikor av Niklas Darke hittar du här

Mer läsning

Annons