Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både gammalt och nytt

Annons

Folk undrar ju över detta konstiga ortnamn, säger Gunnar Ridderstedt från Hinsnoret.

Han berättar att det fanns två noret på 1400-talet i området. För att skilja dem åt kallade man det ena för Hintze-noret. Namnet kommer från en tysk man, Hintze, som då ägde Hinsnorets gård.

I Hinsnoret växer både hassel och lind, vilket är ganska ovanligt i Dalarna, men det är berättelser om människor som har bott i området och deras hus som ristar in sig i besökarens minne.

Husen i byn är byggda i gammal stil och alla har en intressant historia. Klippudden, Björkudden, Norrhaga - de flesta är i privat ägo i dag, men en gång i tiden var de dockfabrik, internat, pappersbruk och timmerbyggnad.

För den nyfikne som inte vill ge sig ut i regnet finns ändå ett sätt att ta reda på byns historia.

Hinsnoret finns nämligen på Internet och dess hemsida är välbesökt. Det är Hinsnorets gårds nuvarande ägare, Sverker Nylén, som såg till att historien om hans gård och by når ut i världen.

På hemsidan kan man läsa om en liten by i mellersta Sverige, som är vackert belägen mellan två sjöar, Runn och Liljan. Människor har bott där i flera hundra år. När verksamheten vid gruvan var stor användes Runn flitigt för transport av gods och varor, speciellt under vintern när vägarna var svårframkomliga. Man kan även läsa om att vargarna var ett stort problem på den tiden. Fortfarande finns det gamla varggropar i området.

Historiaen om Britta-Maja Karlsson från Hinsnoret, som en gång i tiden var den äldsta kvinnan i Sverige att ta flygcertifikat, har ännu inte nått Internet. På äldre dagar flög Britta-Maja i sin Cesna när hon skulle i väg och handla. Men Hinsnorets hemsida är fortfarande under uppbyggnad...

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons