Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddat för fiskelycka

Annons

- Det är fina fiskar det här, säger Björn Storsnes när han sänker ner håven - full av kilotunga regnbågar - i Stora Acktjärns vatten. Björn är ordförande i Lingheds fiskevårdsområde. Tillsammans med kassören Carl Forkland och Örjan Johansson från Persbo-Gallsbo fiskodlingar i Ludvika planterar han ut 100 regnbågar i storlek från ett kilo och uppåt i Acktjärn.

- Vi har hållit på med utplanteringarna i 17-18 år nu, berättar Carl Forkland.

Kanske hade de fått betydligt fler fiskar till samma pris om de valt en något mindre storlek, men som Carl Forkland säger: "Man måste ju bjuda de som fiskar på lite också".

Det finns ett hundratal fiskesjöar i Falu kommun. I många av dem har fiskevårdsföreningarna planterat ut olika slags ädelfisk. Men många sjöar har också en naturlig stam av abborre och gädda.

Undertecknad provade häromkvällen fiskelyckan i Stensjöområdet. Premiär för året och svågern tjatade om hur många vi skulle få.

En något mer lyckosam fiskare hade lämnat sin fångade regnbåge på strandkanten. Onödigt grymt och ansvarslöst, särskilt med tanke på att den var en halv meter lång och grov som en mjölpåse. Den stirrade på oss när vi gick förbi.

Tre timmars ständiga dragbyten resulterade i noll fisk den kvällen. Inte ett napp, inte ens ett nafs. Fast det var roligt ändå.

Och vi både såg och hörde att de hoppade efter insekter där ute i mitten av tjärnen.

Så glöm inte bort att byta till färsk nylonlina och att vässa krokarna. En vacker dag så tar det.

Mer läsning

Annons