Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddat för en lugn valborg

Annons

Man kan få dispens av räddningstjänsten men då krävs det att man anmält majbrasan till räddningstjänsten i god tid. I Falun har räddningstjänsten fått in 52 anmälningar och i går var det inspektion av majkasarna. Torgny Törnquist och praktikanten Joel Péclard från räddningstjänsten var i Hälsingberg för att inspektera och informera om det var lämpligt att tända brasan.

- Vi ställer högre krav på kasen och dess omgivning nu när brandrisken är så hög, säger Torgny.

De som bor i Hälsingberg får tända sin brasa men Torgny avråder från att göra det.

- När det är så här tort i gräset runt om kring räcker det inte med att man har en vattenslang till hands, säger Torgny Törnquist.

Räddningstjänsten tittar på hur kasen ser ut, om det finns sådant man inte får elda i den, till exempel, däck, stoppade möbler eller brännbara vätskor.

- Kasen i sig ser bra ut men det är väldigt tort i gräset runt den och börjar det blåsa kan elden sprida sig snabbt, menar Torgny.

Eftersom brandrisken är så pass hög är räddningstjänsten tvungen att inspektera samtliga anmälda majkasar. Men Torgny poängterar att det är fortfarande på eget ansvar som man tänder brasan.

- Även om vi varit och tittat på kasen så innebär det inte att vi på något sätt tar på oss något ansvar, det ligger helt på dem som tänder brasan.

En närboende till kasen i Hälsingberg ser nu helst att man inte tänder den.

- Nej, inte nu när det är så tort, man får åka och titta på en annan majbrasa, säger hon.

För att ta reda om man får elda i Falun kan man ringa räddningstjänstens automatiska prognostelefon: 023-272 90, vid prognos 4-5 gäller alltid eldningsförbud om man inte fått dispens.

OLA KARLSSON

Mer läsning

Annons