Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bada på egen risk

Annons

Miljökontoret fick för någon vecka sedan in rapporter från ett par tre håll om klåda och rådnader på kroppen. Efter kontakter med smittskyddsinstitutet har kontoret kommit fram till att det rör sig om parasiten cerkarie som normalt slår sig på fiskar, snäckor och sjöfågel. En 0,7 millimeter liten varelse som inte är synlig för det mänskliga ögat.

- Ibland tar den fel och sätter sig på människan.

Cerkarien biter sig fast på ytterhuden för att sedan dö och bli kvar där. En ofarlig parasit som ger upphov till klåda upp till en vecka. Dessutom uppstår rodnader på kroppen.

Ryberg meddelar att det är en relativt ofarlig parasit som väldigt få människor råkar ut för.

- Det kan bli besvärligheter för små barn. I så fall finns det salva att köpa på apoteket.

På måndagseftermiddagen fanns Falu Kuriren på plats vid Västannorstjärn. För övrigt samma badplats som förra året av Falu Kurirens läsare utsågs till kommunens populäraste. Små barn badade, och på gräsmattan låg några vuxna och solbadade. Ingen visste något om cerkariens ankomst, och efter informationen om parasiten var reaktionerna ganska lugna.

Olle Ryberg menar att det är den långa och ihållande sommarvärmen som gör att cerkarieparasiten ibland biter sig fast på människor.

- Det här bör folk veta om, säger Ryberg. De får själva bedöma om de ska bada eller inte.

Olle Ryberg menar att carkarievarningen kommer att gälla badsäsongen ut.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons