Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckars foto tävlar i Venedigs filmfestival

Annons

Morafotografen Fredrik Bäckar deltar vid årets välrenommerade filmfestival i Venedig. Han ansvarar för huvudfotot i filmen Butterflies, gjord i Luxemburg.
–Filmen hade biopremiär för fem veckor sedan och fick strålande recensioner, berättar en glad Fredrik.
Butterflies tävlar i den officiella kortfilmsklassen och är en av 15 inbjudna filmer.
Fredrik reser personligen ned till festivalen, som pågår mellan den 7 till 11 september.
Bakgrunden till Fredriks medverkan är att han efter filmstudier i Los Angeles studerade tre terminer på London internationell Film School. Under skoltiden i London, som avslutades våren år 2000, träffade han Max Jacobi från Luxemburg.
– Han arbetar numera som regissör i Luxemburg och jag har fått vara huvudfotograf till två av hans filmer.
Det är film nummer två, Butterflies, som nu fått så stora framgångar.
Enligt Fredrik är det en svartvit introvert novelfilm om en man, som kanske dödat en flicka.
Den har speciell fotografisk teknik där det filmade råmaterialet överförts hög i kontrastfilm för uppnå att en begränsad marginal mellan mörker och ljus.
– En teknik som främst används till filmiska eftertexter. Den berömde ryske filmaren Alexander Tarkovskij använde sig av denna teknik i inledningsscenerna till filmen Stalker. Effekten är en stark kornstruktur mellan människohud och motivytor i filmen.
Inspelningen ägde rum i franska Alperna. Filmteamet förutom Fredrik Bäckar utgjorde samma tekniska personal, som till filmen Flickan med pärlförhänget. En av de brittiska skådespelarna från den filmen, Joanna Scanlon som gestaltade hushållerskan, deltar i kortfilmen. Alla skådespelare i kortfilmen är för övrigt brittiska.
Fredrik har under de senaste åren deltagit som ljussättare och fotograf i flera filmproduktioner världen över som resulterat i kort-och långfilmer, reklamfilmer och musikvideos.
Till hösten väntar en ny långfilm med Max Jacobi, som regissör samt bland annat en musikvideo till Liza Mizkovskis singel ”Brand New Day”, som spelas in i Stockholm riktad till den amerikanska och engelska marknaden.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons