Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backar efter kritiken

Annons

Skolverkets "riktade tillsyn" är en obehaglig procedur för barnomsorgen i Leksands kommun. Inte nog med att den kritiserade verksamheten granskas i medierna, varje tillsynsbeslut uppmärksammas också av regeringen på departementsnivå. I regel är kommunerna måna om att ta åt sig av kritiken, så även i fallet Leksand.

- Jag har faktiskt inte läst rapporten ännu, men vi tar inte strid om det här utan tänker ställa in oss i ledet, säger Christer Swedhs.

Kritiken från Skolverket kom inte som någon överraskning för Swedhs, samtidigt efterlyser han mer förståelse från statstjänstemännen.

- Det är enkelt för byråkraterna i Stockholm att säga att kommunerna är skyldiga att uppfylla skollagen, men vi står faktiskt i en verklighet med en ekonomi som gör att vi inte klarar av det. Hade vi haft pengar så hade vi löst det här för länge sedan, säger han.

Att de kommuner vars barnomsorg varit föremål för riktad tillsyn uppmärksammas på departementsnivå kan rent av vara bra för Leksand, enligt Swedhs.

- Man kan ju hoppas att statsmakterna börjar fundera på vad det står för, att vi har kommit i kläm mellan lagen om att kommunerna måste ha ekonomin i balans och skollagens krav på barnomsorg.

Enligt Swedhs har nämnden under hösten gjort allt för att få mer pengar till verksamheten, men kommunfullmäktige har sagt nej. Därför menar han att kommunen som helhet måste ta åt sig av kritiken från Skolverket.

Förslaget att rekrytera dagmammor från dagiskön är ytterligare ett försök att komma åt tilläggsanslag från kommunstyrelsen. Förslaget diskuteras på måndag.

Så ni tänker fullfölja idén trots att det, enligt Skolverkets Ursula Armbruster, kan leda till ytterligare en "riktad tillsyn" av barnomsorgen i Leksand?

- Ja, vi kör ändå. Det känns lite löjligt det hon håller på med - som ett politiskt ställningstagande där hon underkänner att kommunen vill ha dagbarnvårdare. Jag blir närmast förbannad.

Enligt Skolverkets tillsynsbeslut är Leksands ambitionsnivå alltför låg i arbetet med att ordna barnomsorg i tid. Kommentar?

- Det är ju fel. Hade vi haft pengar så hade vi löst det här, men nu har vi haft händerna bundna på ryggen.

Skolverket slår också ner på er planering?

- Det känns inte meningsfullt att detaljplanera något som vi vet att vi inte kan lösa. Det är just nu, under våren och sommaren 2002, som vi inte klarar situationen, men till hösten klarar vi det här och sedan har vi ett gott grepp om situationen ända fram till 2005.

Kan ni skollagen dåligt?

- Nej, jag tror inte att vi kan skollagen dåligt, men vi kanske har olika tolkningar av lagen, men oavsett hur vi tolkar lagen så klarar vi inte dagiskön.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons