Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backa Birger Eriksson död

Annons

Pastor Backa Birger Eriksson, Kista, har fått hembud efter några års svaghet och sjukdom. Han blev åttio år.

Backa Birger ordinerades till pastor i Baptistsamfundet 1951 och har tjänat församlingarna i Kalix, Avesta-Krylbo, Östersund och Kungsholms baptistförsamling i Stockholm samt i Falun där han var 1982 - 1987.

Backa Birger var pastor och en utpräglad kulturpersonlighet. Han var född i Malung och har hela livet behållit den djupa känslan för hemprovinsens historia och kultur. Detta kom till uttryck i hans stora kunskap om historiska skeenden i bygden och bland människor i den frikyrkorörelse som blev hans andliga hemort. Han värnade om att dokumentation ska bevaras och hållas aktuell. Det är inte länge sedan Backa Birger publicerade artiklar om baptisthistoriska händelser med anknytning till hembygden.

Backa Birger var en boksynt person, älskade böcker och samlade böcker, vissa titlar i många olika utgåvor. Så till exempel var Kristens resa en av hans käraste källor att vårda och återkomma till. Han citerade gärna i sin förkunnelse både prosa och poesi. Många som genom åren lyssnat till Backa Birger kan nästan höra tonfallen i hans läsning av Himlaspelet eller Karlfeldts och Dan Anderssons dikter.

Backa Birger lyckades i sin personlighet förena den djupa förankringen i hembygden och i det fromhetsliv som präglade barn- och ungdomsår med öppenhet och nyfikenhet för vad som tänktes och gjordes bortom det hemvanda.

Efter sin teologiska grundutbildning på Betelseminariet i Stockholm studerade han i Birmingham, England, på det internationella baptistseminariet i Rüschlikon, Schweiz och vid sydstatsbaptisternas seminarium i Louisville, USA. Det han inhämtade tog han hem och försökte omsätta i svenska förhållanden. Inte minst kom det till uttryck i den uppgift han under några år hade som studiesekreterare i Svenska Baptistsamfundet.

Backa Birger efterlämnar hustru Gurli som hela tiden med honom delat engagemang och ansvar i de församlingsmiljöer de tillsammans betjänat, barnen Backa Hans med hustru Ingegerd och deras son John, dottern Karin med make Ola Hörnell och deras barn Andreas och Amanda. Sorgen delas av åldriga syskon i hembygden, övrig släkt och en stor vänkrets. Många tackar Gud för att ha fått dela liv och gemenskap med en trogen ordets tjänare.

BIRGIT KARLSSON

Mer läsning

Annons