Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axelskadade ska få bättre hjälp

Annons

Kursen äger rum på Falu lasarett och riktar sig till läkare och sjukgymnaster. En tanke med kursen är att yrkesgrupperna genomgår utbildningen tillsammans.

- Vi kallar det för en obruten vårdkedja, så att det blir rätt omhändertagande direkt och så att patienterna följer samma rehabiliteringsprogram oavsett var i vårdkedjan de söker hjälp, säger Berith Svensson, kursledare och sjukgymnast vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Axelinakonceptet bygger på att alla delar i vårdkedjan använder samma rehabiliteringsplan och samma namn på skador.

Axeln, berättar Berith Svensson, är en mjukdelsled. Ledkulan ligger inte fast mot ledpannan, eftersom den är platt. Till skillnad från i höftleden, där kulan ligger i skålformad ledpanna. Det innebär att det är muskler som håller fast leden, vilket gör axeln extra känslig för sträckningar.

Skadorna i axeln kan vara förslitningsskador, det kan vara "frusna skuldror", vilket kan bero på förslitning eller orsakas av diabetes eller så kan det vara stabilitetsproblem som följer av att den drabbade har fått axeln ur led eller lider av överrörlighet i axlarna.

- Det är väldigt många som går sjukskrivna med axelproblem och då är tanken med Axelina att rehabiliteringen ska gå snabbare, att patienterna slussas rätt i vården och att det inte blir onödiga väntetider, säger Kina Jansson.

Axelinakursen finansieras med så kallade Dagmarpengar och de privata sjukgymnaster som deltar i kursen får betala kursavgift.

Det kommer fler tillfällen att gå kursen under våren.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons