Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axellie ställer ut - i kyrkan

Annons

Solens strålar reflekterar genom de olikfärgade glasrutorna och kastar ett spännande sken över Ragnweis färgstarka målningar som är uppsatta på de mest förvånande ställen i kyrkan.

Ibland tillsammans med tänkvärda dikter som:

"Spring inte

förbi livet

där du jagar

fram

spring inte

förbi

ditt eget

liv

Livet är

nu

och åren

åren

är du."

Ragnwei har haft många separatutställningar genom åren men aldrig i sin hemstad där hon också har sin ateljé.

- Visst är det fantastiskt att få ställa ut sin konst i Kristine kyrka. Det känns lite märkligt, menar Ragnwei som i anslutning till vandringsutställningen Världens Kristus nu tillsammans med Ing-rid Viklund ställer ut.

Konsten i kyrkan berör och ger starka upplevelser. Bibelord återkommer i flera av målningarna.

- Ord och färg befruktar var-andra och tar vägen genom mig. Jag fäster ett ord på den vita duken. Ordet är kopierat på silkespapper ur min farmor och farfars gamla bibel. Ordet söker bilder. Färger börjar tala. Bilder föds ur ordet. Kraften som skapar fyller mig. Jag målar. Processen är i gång, berättar Ragnwei.

Hennes konst har nyligen hängt i fem veckor i Masthuggskyrkan i Göteborg och i Storkyrkan i Stockholm.

- I torsdags var det ett fyrtiotal personer här i kyrkan och lyssnade på lyrik- och musikprogrammet som jag gjort. De duktiga organisterna här i kyrkan, Linda Jansson och Eva Marie Hopstadius, spelade och Bo Senter hade tonsatt. Torsdag den elfte återkommer vi, men då i en längre version.

Ragnwei har förutom författarskapet och konsten också skrivit dramatik och poesi samt mässor för kyrkorummet. Flera av hennes texter är tonsatta och har toppat listor i hela Skandinavien.

Under hela den tid utställningen Världens Kristus hänger i Dalarnas museum visar falukonstnärerna Ragnwei Axellie och Ing-rid Viklund sin konst i Kristine kyrka. Ingrid, som efter att ha läst Barnens bibel, visar en installation i tovad ull, gips och betong hur Jesus tvättade lärjungarnas fötter. I Kopparbergs kyrka visar Maria Wahlström och Malin Ljung Striberger några av sina Kristusbilder.

Kyrkorna hålls öppna som vanligt under dagtid.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons