Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axel ska vandra till Stockholm

Annons

Regnet öste ner när Axel Ilis hängde på sig ryggsäcken utanför Brukshotellet i Långshyttan och tog de första stegen på sin drygt 20 mil långa vandring.

Med i bagaget har han liggunderlag, tält, ombyte, bröd, mjukost, nyponsoppa och kamera.

- Kameran är nästan det viktigaste av allt. Jag måste ju bevisa att jag har gått hela sträckan. Jag ska fotografera alla orter jag kommer till och en del historiska platser, säger Axel.

- Som dalkarl känns det speciellt att få vandra längs den här leden. Jag kommer att tänka på mina förfäder när det börjar ta emot. De gick ju för att överleva, säger Axel som ursprungligen kommer från Leksand.

Både förra året och i år ville Axel Ilis vara med på de storvandringar längs dalkarlsvägen som arrangeras på våren av Dalarnas fornminnes- och hembygdsförbund. Förra året kunde han inte delta för att han hade skadat foten och i år kunde han inte medverka efterom han inte fick ledigt från jobbet. Därför valde han att promenera ensam under sin semester från jobbet som undersköterska i Falun.

- Många har sagt till mig att jag är galen, men jag tycker inte att det här är värre än att åka Vasaloppet eller springa maraton. Det här är ett bra och billigt sätt att få ut något av semestern.

Axel har de senaste månaderna promenerat 1-1,5 mil dagligen för att stärka benen.

- Jag har skrutit så mycket om att jag ska gå till Stockholm så nu måste jag greja det här. Det är bara att bita ihop och pinna på.

FREDRIK SVEDJETUN

Mer läsning

Annons