Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avveckling på Älvudden

Annons

Rehabiliteringsavdelningen på Älvuddens sjukhem har funnis i sex år i kommunens regi men nu är det slut på det.

Eftersom de korttidsboende på avdelningen egentligen är landstingets ansvar sätter kommunen nu stopp för verksamheten.

- Vi har erbjudit primärvården att köpa rehabiliteringsplatser på Älvudden men de har tackat nej. Det här är en stor kostnad för kommunen som vi inte kan ta längre, säger Margareta Gustafsson, förvaltningschef för vård och omsorg.

För personalens del kom beskedet som ett dråpslag mitt i semestertider.

- Det känns jobbigt när det kommer så här plötsligt och man är ju osäker på hur det ska bli, säger Susanne Carlsson.

- Vår avdelning har fungerat fantastiskt bra, det blir inte roligt att splittras. Och dessutom är man ju orolig för patienterna. För hur de ska må.

Avvecklingen ska ske i samband med renoveringen av andra avdelningar på Älvudden, som troligtvis kommer att inledas i januari. Då flyttas de boende från dessa avdelningar in i rehabiliteringens lokaler, tillsammans med en del personal.

Fram tills dess ska patienterna på rehabiliteringsavdelningen ha slussats ut till andra ställen. Antingen tillbaka till hemmen, till serviceboenden eller till rehabiliteringscenter i Borlänge eller Falun.

- Det är ju så att när vi måste spara så här mycket pengar är det klart att det blir en annan kvalitet och att patienterna kommer i kläm, säger Margareta Gustafsson.

För personalen på rehabiliteringsavdelningen väntar osäkerhet och omvälvningar, men de kommer i alla fall att få stanna inom äldrevården.

- De får vara kvar på Älvudden om de vill. Det finns öppna tjänster i huset som ska vikas åt dem i första hand, säger Margareta Gustafsson. Jag kan inte tänka mig att vi kommer att hamna i en varselsituation.

När renoveringen är slutförd flyttar patienterna tillbaka till respektive avdelningar men vad rehabiliteringsavdelningens lokaler ska användas till då är ännu inte bestämt.

VICTORIA ERIKSSON 0241-10580

Mer läsning

Annons