Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvecklas - efter bara tre månder

Annons

Socialdemokraternas landstingsgrupp har bestämt sig: Man vill lägga ned driftstyrelsen och smälta ihop hälso- och sjukvårdsförvaltningen med landstingskansliets beställarenhet.

- Det finns en sjuka hos landstinget som tror att man ordnar allt med omorganisation, säger Göran Engström, c.

Förre landstingsrådet och nuvarande ledamoten i driftstyrelsen, Göran Engström, anser att det är fullständigt fel att lägga ned driftstyrelsen.

- Vi har haft omorganisationer varannat år, vilket är ett jätteproblem i sig. Bara det räcker för att säga blankt nej till förslaget. Alla som har någon insikt i detta, vet att man tappar tid och kraft och fokus vid omorganisationer. Det blir osäkerhet och positioneringar i tjänstemannaledningen, anser Engström.

Han pekar på att driftstyrelsen bara verkat under ett enda riktigt verksamhetsår, och att framförhållningen är dålig.

- Så sent som i mitten av december utsågs den nya driftstyrelsen, och redan i mitten av januari hörde jag talas om dessa planer. Jag har inte sett några bra skäl till varför driftstyrelsen ska läggas ned. Tvärt om, anser många chefer att det börjar fungera bra nu. Driftstyrelsen borde snarare stärkas, bli mindre och få mer befogenheter, säger Engström.

- Visst finns det brister i dag, men det beror banne mig inte på hur den politiska överbyggnaden är organiserad.

Landstingsrådet Sören Bertilsson, s, försvarar förslaget att lägga ned driftstyrelsen:

- Verksamheterna kommer inte att beröras, bara överbyggnaden. Landstingsstyrelsen får uppdrag från fullmäktige. Som det har varit har landstingsstyrelsen i sin tur skickat vidare till driftstyrelsen. Vi vill nu korta beslutsvägarna och föra sjukvårdsfrågorna närmare landstingsstyrelsen, som ju också är finansiärer av verksamheten. Dessutom har det byggts upp parallella organisationer, som vi vill samla på ett bättre sätt.

Bertilsson pekar på att det finns anledning till varför detta började diskuteras i januari, kort efter sedan driftstyrelsen valts för den kommande mandatperioden.

- Höstprognosen i november pekade på 125 miljoner i underskott för sjukvården. Men när vi kom in i januari hade det blivit 75 miljoner till. Det var då vi började fundera på detta. Vi tror vi får en tydligare organisation på det här sättet.

Engström håller inte med:

- Om det sker dubbeljobb är det väl direktörens sak att lösa det. Och vill socialdemokraterna ha bättre insyn och kunna påverka bättre i driftstyrelsen får man väl sätta sina tunga namn där då.

Det förslag som är aktuellt är att landstingsstyrelsen utökas med sex ledamöter redan från maj. Driftstyrelsen avvecklas den 1 juli. Landstingsdirektören får i uppdrag att smälta ihop organisationerna.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons