Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avväpnade vikingar

Annons

Tornerspel har i flera år varit den stora publikdragaren på medeltidsmarknader, men vikingastrider kommer alltmer.

- I Polen har man stora slag inför publik där uppemot 250 kämpar slåss med spjut, yxor och svärd i tidsenliga kläder, berättar David Lugnet från Riddarhyttan.

Tillsammans med Per van den Berg besökte David Lugnet Lek-sand i november för att delta i den lilla medeltidsmarknaden som var en del av julmarknaden. Där skulle man visa med svärd och yxa hur man slogs på vi-kingatiden. Vapnen de använder är inte skarpeggade men tillverkade av specialister.

På lördagen hade Per och David uppvisning i Leksand och på kvällen gick de vikingaklädda till restaurangen Lucky House. Det var inga problem med vapnen, de lämnades i garderoben mot löfte att återfå dem när de gick.

- Det var kanske lite dumt att ta med dem men vi var inte bråkiga och polisen uppmanar ju folk att inte lämna värdesaker i bilen, förklarar Per.

- När vi skulle få tillbaka vapnen så hade vakten ändrat sig och ville inte lämna ut dem utan tillkallade istället polis. Vi blev förvånade för i Visby har man haft medeltidsvecka i många år och där är det inga problem med vapen på restaurangerna. Man lämnar dem bara i garderoben.

- Vi har ingen speciell policy vad det gäller knivlagen och medeltidsmarknaden, säger Bosse Persson dalapolisens presstalesman.

- Lagen ger utrymme för att man kan gå omkring på marknaden medeltidsklädd med vapen. Vi betraktar det som att en snickare går omkring med sina verktyg, vilket är fullt tillåtet. Men kommer man utanför området kan det bedömas annorlunda. Det är också i sin ordning att gå till bilen med inköpta knivar och svärd.

Om Per och David får tillbaka sina vapen kan han inte uttala sig om. Eftersom lagöverträdelsen är ett ringa brott och den skett utan uppsåt så kan det bedömas som oskäligt att förverka vapnen. Skulle inte polisen hinna utreda så är brottet preskriberat efter två år.

INGE NILSSON

Mer läsning

Annons