Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal sätts under lupp

Annons

I utkastet till avtal är inte den exakta summan fastställd som friskoleföreningen ska ha från kommunen i skolpeng. Det handlar om ett ungefär belopp på mellan 50 000 kronor och 55 000 kronor per läsår och elev. Det innebär att friskolan får cirka fyra miljoner kronor om året för sin verksamhet.

I den del som ska reglera fritidsverksamheten är beloppet fastställt till 25 000 kronor per år och elev. När det handlar om taxan för föräldrar blir den samma i friskolan som i den kommunala verksamheten. Det hela administreras även för friskolan av kommunen och de pengar som kommer in tillfaller också kommunen. Konsekvensen blir att kommunen får tillbaka några tusenlappar per elev via föräldrarna.

- Vi kommer att ha fritidsverksamhet vid båda skolorna, i Jobsbo finns det klara lokaler, men vid Gubbo måste vi lösa det eftersom Täppan ska flyttas och där var fritids tidigare, berättar Junttila.

Det finns i planerna även tankar på att friskolan ska driva dagis i anslutning till skolorna, men dessa planer är inte fastlagda. Lokalfrågan även i detta fall är löst vid Jobsbo, men inte vid Gubbo skola.

I avtalet finns även fastlagt vad friskolan ska betala för olika tjänster som de avser att köpa från kommunen. Exempelvis skolsköterska och skolläkare vill kommunen ha 876 kronor per elev och läsår för.

Skolmåltiden har kommunen begärt 21,50 kronor per portion för.

- Men det har visat sig att då ingår inte potatis och sallad, så detta måste vi titta lite närmare på för att hitta en lösning, säger Esko Junttila.

Han betonar att det är mycket som måste kontrolleras och analyseras innan allt är klart.

- Vi har naturligtvis en stark resurs i Jan-Erik Lind som vi anställt som rektor, men vi kommer även att anlita experter på området, säger Junttila.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons