Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal med talibanäldste i fara

Annons

På måndagen höll företrädare för Pakistans styre krissamtal med klanäldste i Norra Waziristan för att försöka rädda ett vapenvileavtal från i fjol.

Avtalet gick ut på att de talibansympatiserande klanerna skulle jaga iväg utländska islamister i utbyte mot att armén skulle lämna dem i fred.

I helgen meddelade klanerna att avtalet var brutet, och tusentals civila flyr nu Waziristan och staden Miranshah i rädsla för strider.

Men det är inte tydligt om avtalet i Norra Waziristan brutits på grund av stormningen av Röda moskén i Islamabad förra veckan.

Klart är däremot att över 100 människor, de flesta säkerhetsfolk, har dödats i en rad islamistiska angrepp och attentat i nordvästra Pakistan, sedan dess.

Flera av de beväpnade koranstudenterna i Röda moskén antas kommit från Nordvästra gränsprovinsen, vars natursköna dalgång Swat nu är skådeplats för vedergällningsaktioner mot armén.

Militären har kommenderat tusentals soldater till gränsområdena, för att föregripa ett uppror och för att, som president Pervez Musharraf tidigare sagt, "rensa ut extremister från alla hörn av landet". Insatsen får stöd av Pakistans främsta allierade, USA, men amerikanerna vill se än hårdare tag:

Hadley menade att Musharraf inte agerar tillräckligt kraftfullt.

TT

Mer läsning

Annons