Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtackades efter nära 45 år

Annons

Redan som 16-åring lämnade Monica Vansbro för att studera vid lärarseminariet i Gävle.

-Det var sista året som man kunde börja att läsa vid lärarseminariet direkt efter realskolan. Året efter var det 18-års gräns för att komma in, berättar Monica.

Fyra år senare, 1962, fick hon sin första tjänst vid Östra skolan i Vansbro.

-Jag hade inte hunnit fylla 21 när jag började och sedan dess har jag arbetat i skolorna i Vansbro förutom några kortare uppehåll för barnledighet. De första elever jag undervisade har hunnit fylla 55 år i dag, säger Monica som numera hunnit med att undervisa både barn och barnbarn till sina första elever.

Under tio år var hon även ordförande för lärarfackets lokala avdelning och hon har dessutom under perioder varit tillförordnad rektor, studieledare, tillsynslärare och arbetslagsledare.

-Jag har undervisat i de flesta ämnen men under de sista åren främst i svenska och engelska, säger Monica som både känner vemod och glädje över att nu få gå i pension.

-Jag har trivts otroligt bra och tycker att det är oerhört stimulerande att arbeta med barn och ungdomar. Det gör att man håller sig alert, menar Monica som nu hoppas att få mer tid över till sina tre barnbarn.

-Vi få väl se om det blir långsamt och jag har inte stängt dörren för att hoppa in som vikarie om behovet finns, säger Monica till rektor Bengt Ivarssons stora glädje.

-Monica är en oerhörd resurs som jag hoppas att vi kan få stor nytta av även framöver, både som konsult och lärarvikarie, säger rektorn.

Att hon varit en populär lärare visade sig tydligt under avslutningsdagen. Både elever, lärarkollegor och skolledningen uppvaktade med mängder av blommor och presenter och av eleverna fick hon ta emot en lång och varm applåd vid avslutningssamlingen i aulan.

-Den värmde verkligen, säger Monica som nu även själv har planer på att sätta sig i skolbänken.

-Jag har bestämt mig för att läsa spanska och sedan ska jag ut och resa så att jag får nytta av språkstudierna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons