Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avstyr att människor får ont i själen

Annons

Att den psykiska ohälsan ökar är baksidan av vårt prylfixerade välfärdssamhälle. Kraven ökar på alla. Det är ett systemfel i vårt samhälle som är orsaken. Vi har inte tid för varandra och allt ska bara gå fortare. Det måste vi göra något åt.

Ge människor redskap som gör att de lugnar ner sitt tempo. Samtal enskilt eller i grupp kan ge kunskaper och insikter som i sin tur ger perspektiv i vardagen.

Föräldrar måste få möjlighet att jobba mindre och tillbringa mer tid med sina barn.

Jämställdheten måste öka - män måste ta större ansvar för hem och barn.

Barn och ungdomar mår allt sämre det är mycket oroväckande. Naturligtvis är detta ett resultat av föräldrarnas ökade stress, ökad stress i skolan, större barngrupper, färre vuxna och dessutom stora neddragningar i skolhälsovården.

Skolan har inte resurser att ge elever som mår dåligt.

Öka resurserna till skolhälsovården - skolsköterskorna är en viktig första kontakt som ska finnas i ett fungerande samarbete med kurator och skolpsykolog.

Mindre barngrupper i skola och förskola.

Ökat stöd till föräldrarna - möjlighet att lära mer om vad psykisk ohälsa är, hur den kan förebyggas.

Den psykiska ohälsan breder ut sig men kunskaperna är fortfarande mycket små hos de flesta.

Vi måste se över på vilket sätt vi kan ta hand om människor så att problemen inte behöver bli så stora, innan det hinner gå så långt att det akuta besöket i psykiatrin är det enda möjliga.

Utveckla samtalsmottagningar på vårdcentralerna.

Psykologer och kuratorer som kan hjälpa människor får en helhetsbild av sig och sin situation.

Framför allt måste vi se till att skapa ett väl fungerande samarbete mellan alla dem som redan i dag har kunskaper och som kan göra insatser för att vi ska må bättre.

Landsting, kommuner, studieförbund, föreningar och frivilligorganisationer. Den psykiska ohälsan är ett stort hot mot vår välfärd och det hotet klarar vi bara med gemensamma krafter.

KARIN ÖRJES

Mer läsning

Annons