Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Avstå alkoholen för barnets skull"

Annons

Det säger Lotta Johansson. Hon är projektledare för "Barn i farozonen". Under torsdagen talade hon för personal inom mödravården och barnavårdscentraler, BVC, i Mora samt för förskolepersonal, som hon även träffar i dag fredag.

Det alkoholförebyggande projektet startades på initiativ av Blåbandsrörelsen för drygt två år sedan. Lotta Johannson har suttit som projektledare i ett år, med placering i Örebro och med hela landet som målgrupp.

I Norge har verksamheten funnits i tolv år med en bredare inriktning än i Sverige.

- Medan vi enbart satsar på att skydda barnet från fosterstadie upp till fem år, har Norge dessutom hela skolåldern i sitt program.

Norge har byggt upp en fungerande finansiering genom avtal med kommun och landsting. I Sverige är det Allmänna arvsfonden som finansierar en treårig satsning till att börja med.

- Vårt projekt värnar om barnens hälsa med riktad information till föräldrarna. Jag reser runt i hela landet och ger min information till BVC- och förskolepersonal, som sedan får sprida kunskaperna vidare till föräldrar.

Enligt Lotta gäller det framförallt att våga prata om alkoholkulturen.

- Att vuxna tänker till för barnens skull. Att avstå från all alkohol under graviditet och amningsperiod. Det minsta alkoholintag går direkt in i fostret och kan orsaka förödande skador.

Enligt Lotta Johansson har Sverige tagit till sig alla utländska dryckeskulturer med vin till maten, öl efter jobbet och bibehållit den nationella "dricka mycket" på helger och till fest. Alkoholkonsumtionen i Sverige är den högsta på 100 år.

- Tre barn i varje klass har, enligt statistiken, missbrukande föräldrar. Det finns hjälp att få för drabbade barn i gruppform och vuxenstöd. Ett barn som tvingas ta ansvar för berusade föräldrar mår inte bra i längden.

Lotta Johansson är även orolig för att kommuner och landsting, som drar in på det förebyggande arbetet, tänker kortsiktigt. Problemen blir bara värre i framtiden.

Initiativet till Lotta Johanssons besök i Mora har tagits av kommunens barnsamordnare, Veronica Östman.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons