Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslöjade krogsnusk under Vasaloppet

Annons

Miljö- och hälsoskyddskontoret i Mora inspekterade restaurangkök och tillfälliga korvkiosker i Mora under tre dagar i Vasaloppsveckan. Resultatet är nedslående, enligt miljö- och hälsoskyddskontoret.

Sammanlagt togs 17 livsmedelsprover. Av dessa var två prover otjänliga.

- Det innebär att man skulle kunna drabbas av matförgiftning vid förtäring, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Elisabeth Ström.

Sex prover var tjänliga med anmärkning.

- Det tyder på felaktig hantering och förvaring, säger Ström.

Övriga nio prover var tjänliga, det vill säga utan anmärkning.

- Men hanteringen vid inspektionstillfället var ändå så dålig att en klar risk för konsumenterna fanns, säger Elisabeth Ström.

Miljö- och hälsoskyddskontoret anser att resultatet totalt sett visade på stora brister i kunskap och rutiner när det gäller hantering av livsmedel.

"Det var mycket tydligt att köken inte klarade det ökade trycket som blev under vasaloppsdagarna", skriver miljö- och hälsoskyddskontoret.

Som exempel nämns att kyl- och frysvaror blev stående i rums-temperatur, upptining av frysvaror skedde i rumstemperatur och inte i kylskåp. Stora mängder pasta och pastasåser stod framme i rumstemperatur, vilket medför risk för att matförgiftningsbakterier kan växa till.

Bristande hygien konstaterades också, smutsiga tvättställ, tvättställ som användes för förvaring istället för handtvätt och pappershanddukar som saknades på några ställen. Det var också mycket skräpigt och rörigt i en del kök och i kylar och frysar samt mycket varor på golvet.

Matvaror får inte tinas upp eller förvaras i rumstemperatur, enligt livsmedelslagen.

- Kylvaror ska förvaras i högst +8 grader. Här stod de framme i +20 grader, det vill säga rumsvärme, berättar Elisabeth Ström.

Att det var Vasaloppstider och mycket folk som gjorde det svårt att hinna med, är ingen ursäkt.

- Det är när det är som mest att göra som det är viktigt att ha bra rutiner. Klarar restaurangerna inte av det ska de kanske inte erbjuda pastabufféer, säger Elisabeth Ström.

Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer nu att ställa mycket

högre krav på att näringsställena i Mora lever upp till sitt produkt-ansvar och till livsmedelslagen.

- Vi har redan tagit nya prover, men inte fått provsvaren ännu, säger Ström.

En av anledningarna till inspektionen i Vasaloppsveckan var det stora antalet anmälningar om matförgiftning som kom in till miljökontoret efter Vasaloppet i fjol.

Har det kommit in anmälningar även efter årets Vasalopp?

- Nej, faktiskt inte, tack och lov, säger Elisabeth Ström.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons