Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag för äventyrsbad

Annons

Sten G Johansson konstaterar att det sagts att kostnaderna för äventyrsbadet ska betalas av dem som besöker badet.

- För att avgifterna från de badande ska täcka kostnaderna kommer det att krävas höga avgifter. Det leder i sin tur till att antalet besökare minskar.

Följden, enligt Sten G Johansson, blir att äventyrsbadet måste betalas via skattsedeln. Och det är han mycket tveksam till.

- Jag har aldrig varit någon anhängare av ett äventyrsbad. Med tanke på kommunens ekonomi är det inte försvarbart att slänga in pengar på ett äventyrsbad.

Till detta ska läggas att Borlänge tidigare i år invigde sitt äventyrsbad. En anläggning som är mer imponerande än det bad som Ludvika planerar.

-Jag tror att många som vill besöka ett äventyrsbad kommer att välja Borlänge före Ludvika. Helt enkelt för att det i Borlänge är häftigare.

Sten G Johansson föreslår att kommunen i stället renoverar baddelen i Sporthallen. I samband med budgetberedningen begärde han att tjänstemän skulle ta fram en kalkyl på vad det skulle kosta.

Vid veckans möte med bugetberedningen redovisades en kalkyl men Sten G Johansson är missnöjd.

- Det är en dålig beräkning. De har inte presenterat de beräkningar jag vill ha, säger han.

Enligt kommunens fastighetschef, Stefan Andersson, skulle det kosta 1,9 miljoner att göra en enklare renovering. I detta ingår byte av ytskikt i omklädnings- och duschrum till A-hallen samt byte av golvmattor, innerdörrar samt målning av väggar och tak i en del av lokalerna.

- När det gäller bassängen har vi i nästa års budget redan begärt 1,8 miljoner kronor för att byta ut kaklet, upplyser Andersson.

I materialet som lagts fram för budgetberedningen nämns också att delar av yttertaket behöver renoveras, att läckage från terassen till lilla bassängen behöver åtgärdas och att läktarstolar behöver bytas ut. Sammantaget beräknas detta kosta 700 000 kronor.

- Och inom snar framtid måste vi byta ut ventilationsanläggningen som är en stor energislukare. Den har funnits med sedan Sporthallen invigdes 1970. Kostnaden kan beräknas till omkring 6,5 miljoner och det måste vi ut med oavsett om det blir ett äventyrsbad eller inte.

Ett sätt att hålla nere kostnaden för kommunen skulle vara att träffa avtal med det företag som får i uppdrag att leverera den nya anläggningen.

Avtalet skulle vara så konstruerat att kommunen avbetalar den nya anläggningen under exempelvis tio år. De vinster som erhålls genom mindre energiförbrukning delas i viss utsträckning med företaget.

När kommunfullmäktige den 1 december fastställer budgeten för 2005 avgörs det om ett äventyrsbad börjar byggas under nästa år. Kommunalrådet Roger Stål (s) vill ännu inte lämna något definitivt besked.

- Men jag hoppas att vi kommer i gång med bygget nästa år, framhåller han.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons