Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslag för andra gången

Annons

På tisdagen kom beslut från Utlänningsnämnden och svaret till Maja Cochmac och Oleg Cozearscij var ännu en gång nej. De får inte stanna i Sverige.

Den 30 oktober var det tre år sedan paret kom från Moldavien till Sverige. I Moldavien fruktade de för sina liv men enligt Migrationsverket räcker det inte för att få stanna i Sverige.

- Regeringarna i Sverige och Moldavien säger att Moldavien är ett demokratiskt land men i praktiken är det pengar under bordet som styr, säger Solweig Nyrede, som arbetar på arbetarekommunen i Smedjebacken.

Hon har följt Maja och Oleg sedan de anlände till Smedjebacken och har på vägen fått stor insyn i hur asylsökande och deras ärenden behandlas. Något som gjort henne starkt kritisk mot systemet.

Efter Migrationsverkets beslut drogs även deras arbetstillstånd in. Sedan dess lever paret på vänner och bekantas välvilja. De har inte ansökt om något bidrag från Migrationsverket utan vill arbeta och göra rätt för sig, precis som de gjorde tills arbetstillståndet drogs in.

- De skrev på papper för att få tillfälliga resehandlingar, som krävs för att de ska kunna skickas hem, för att de vill samarbeta. Om de inte gjort det hade det blivit ett polisärende, samtidigt var det som att skriva på sin egen dödsdom för Oleg, säger Solweig Nyrede.

Ansökan om resetillstånd, som krävs för att utvisningen ska kunna genomföras, beviljas av den Moldaviska ambassaden, som finns i Bonn.

På grund av att de inte har ett folkbokföringssystem som det svenska kan det ta från tre månader till ett år innan ett tillstånd kommer. Under tiden får Maja och Oleg sitta i Smedjebacken och vänta, utan möjligheter att arbeta.

- Om de får några papper, får de inte det ska det ansökas till något annat land dit de skickas, säger Solweig. - Det borde finnas en gräns. Efter en viss tid i landet borde det bli en stämpel och man ska få stanna, säger hon vidare. Nu håller hon på att skriva en motion till arbetarekommunen som också ska skickas till distriktskongressen. Oavsett vad som händer måste systemet ändras, det är Solweig Nyredes uppfattning.

Maja och Oleg har hittills varit positiva men efter det andra avslaget börjar verkligheten komma ikapp dem, meddelar Solweig. Hon säger dock att kampen inte är över.

- Det står i beslutet att det inte går att överklaga men vi tycker inte att de tagit hänsyn till den skrivelse vi gjort och kommer att gå vidare.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons