Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avrättningar fortsätter minska

Annons

Antalet avrättningar i världen fortsätter att minska _ åtminstone enligt den officiella statistiken.

Amnesty International vågar hoppas på en avrättningsfri värld, om bara ett par "nyckelregeringar kan tänka sig att visa politiskt ledarskap" enligt organisationens generalsekreterare Irene Khan.

"Sex länder _ Iran, Irak, Sudan, Pakistan, USA och Kina _ stod för 91 procent av avrättningarna under 2006. Den här hårda kärnan av avrättande länder är isolerade och i ofas med den globala trenden", förklarar Khan i Amnestys sammanräkning av fjolårets statistik.

Totalt minskade antalet avrättade från 2|148 till 1|591.

Men i det ingår det ständiga frågetecknet kring hur många som egentligen avrättades i Kina, där antalet avrättade är en statshemlighet. Amnesty har räknat in minst 1|010 avrättningar, en siffra som dock "trovärdiga källor" menar att i verkligheten kan vara så hög som 8|000.

Ett annat sorgebarn i Amnestys ögon är Irak, där antalet avrättade gått från ingen år 2004 till fler än 270 i fjol.

Irene Khan uttrycker ändå en viss optimism.

"Dödssiffrorna för 2006 är oursäktliga, men representanter för Irak och Kina har ändå uttalat sin vilja till att se ett slut på avrättandet i deras respektive länder".

I Iran närapå fördubblades antalet avrättningar under 2006, till 177 stycken. I USA verkställdes dödsstraff för 53 personer, i tolv olika delstater. Totalt genomfördes avrättningar i 25 länder, medan dödsdomar utfärdades i totalt 55 enligt Amnestys statistik.

TT

Mer läsning

Annons