Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlösning i kioskluckan

Annons

Inga Östgren började jobba i kiosken i Söderbärke 1972 och då hette ägaren Karin Nyman. Efter 15 år som anställd var hon mogen att ta över själv och 1987 köpte hon rörelsen. Året efter var det hög tid att bygga nya lokaler, en satsning som inte möttes bara med positiva kommentar. Men det blev en ny kiosk i alla fall vid det som tidigare varit en bensinstation.

Sedan hon började 1972 har det skett en hel del förändringar, men hon konstaterar att utbudet i kiosken i stort sett är det samma som det var när hon började. Det som kanske ökat mest i försäljning är enligt henne tobaksvaror.

- Folk som bara ska ha en tidning, cigaretter eller snus går inte till affären, de stannar till vid kiosken, säger Inga Östgren.

Det som hon ser som den stora skillnaden är att barn och ungdomar i dag har mycket mera pengar än de hade för 30 år sedan.

- Det är inte bara lite mer, utan otroligt mycket mera, framhåller Inga Östgren.

När hon började köpte barn och ungdomar på sin höjd godis en gång i veckan, nu handlar de i stort sett varje dag.

- Detta gäller naturligtvis inte alla barn, det finns fortfarande de som har någon slags regler att gå efter.

Under så här många år har hon hunnit samla på sig en hel del minnen, men kan inte peka på något som varit speciellt.

- Det har gått sin gilla gång, men jag har många gånger blivit lite förvånad över hur folk har berättat om sig själva på ett sätt som jag trodde var omöjligt.

Det kan handla om allt möjligt när det gäller personliga saker, relationer, sjukdomar och förtroenden.

- Ibland har det känts lite konstigt med tanke på att jag inte känner dem närmare, men det är möjligt att det är just det som gjort att de kunnat lätta på sitt hjärta.

Det är också kontakten med folk som hon kommer att sakna mest nu när hon sålt sin kiosk.

- Jag är så pass gammal nu så det är dags att trappa ner lite, det finns så mycket annat jag vill göra.

Nya ägare till kiosken är Johnny och Ingeborg Nilsson som tills nu varit bosatta i Stockholm, men sedan många år tillbaka varit sommarboende i Tolvsbo utanför Söderbärke.

Ingeborg Nilsson har under 30 år haft egen frisörssalong i Stockholm och den har hon sålt för att flytta till Söderbärke.

Maken Johnny Nilsson har ett förflutet på Posten och där har han senast jobbat som postcenterchef.

- Vi har under många år lekt med tanken att det skulle vara skönt att flytta upp till Söderbärke och nu fanns det en möjlighet för båda att få jobb, berättar Johnny Nilsson.

Flytten passar även utmärkt för Ingeborg. Hon har efter 30 år som frisör börjat känna av axlar och nacke och hade ingen lust att sluta jobba helt.

De kommer i första skedet att jobba själva i kiosken och de kommer inte till en början att genomföra några större förändringar.

- Vi får se hur det ser ut när vi börjar komma in i det hela, då kan det bli aktuellt med någon eller några förändringar, säger Johnny Nilsson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons