Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppsreningen slut i Ovanmyra

Annons

Avloppsreningsverket i Ovanmyra ska göras om till pumpstation. Anledningen är att reningsverket inte uppfyller kraven på utsläppsnivåer. Reningsverket har emellanåt haft för höga utsläpp av fosfor och biologiska syreförbrukande ämnen, BOD, i Styggforsån. Styggforsån är väldigt känslig för föroreningar, speciellt på sommaren då det är torrperioder och vattenflödet i ån är litet.

Nu ska reningsverket byggas om till en pumpstation som ska leda avloppsvattnet till Lerdals reningsverk i stället.

- Vi siktar på att ombyggnaden ska vara klar om ett halvår. På det här sättet kommer utsläppen bli mindre då Lerdals reningsverk är bättre än Ovanmyras. Reningsverket i Ovanmyra har totalt sett inte varit bra, säger vatten- och avloppschefen för Rättviks Teknik AB, Lars Spångmyr.

Utsläppen kommer nu att gå ut i Siljan i stället. Genom ombyggnaden kommer utsläppen av fosfor öka från 130 kilo per år till 143 kilo per år från Lerdals reningsverk.

- Den här förändringen har varit aktuell ända sedan slutet på 80-talet men först nu verkar den bli verklighet. Vi ska börja ombyggnaden väldigt snart och hoppas kunna trycka på startknappen i samma stund om länsstyrelsen godkänner förändringen, avslutar Lars Spångmyr.

JOAKIM HOLFVE

Mer läsning

Annons