Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avloppsfors i Gaza _ 200 saknas

Annons

Över 200 människor saknas sedan en stor mängd avloppsvatten forsat genom en by i den palestinska Gazaremsan, uppger byinvånare. Minst tre människor omkom, enligt sjukvårdspersonal.

Byn Umm Naser med 3|000 invånare översvämmades när ena sidan på en avloppsdamm sprack.

En av de omkomna var en 70-årig kvinna. Minst 15 personer skadades, därav två barn.

Minst 25 hus blev fullständigt översköljda av vattenmassan.

Räddningsmanskap och milismän från Hamas kom i hast till byn för att leta efter människor som befarades ha begravts i den tjocka avloppsmassan.

De flesta av byns invånare flydde eller evakuerades. Ziad Abu Farya, chef för byrådet, beskrev scenen som "vår tsunami".

Umm Naser ligger 800 meter från gränsen mellan Gazaremsan och Israel.

Den palestinske inrikesministern Hani al-Qawasmi kom snabbt till byn för att få en uppfattning om olyckans omfattning. Han utsattes då för arga milismäns ilska. De öppnade eld och sköt över hans huvud, sade vittnen.

Qawasmi kördes snabbt bort i en polisbil, rapporterar Reuters. Räddningsarbetare sade att mängder av invånare i beduinbyn i norra Gazaremsan fortfarande saknades.

Minst 25 hus dränktes helt i avloppsmassan i Umm Naser, rapporterar AP. Byinvånarna flydde eller evakuerades.

Chefen för den palestinska vattenmyndigheten, Fadir al-Kawash, sade att dammen hade fyllts alltmer de senaste dagarna. Nivån kröp gradvis uppför lerväggen tills en sida sprängdes. Han sade att dålig infrastruktur i Gazaremsan är orsaken till olyckan.

Flera stora projekt för avloppsrening, också ett för denna by, har bekostats av utländska donatorer. Men pengarna frystes efter det att det terroranklagade Hamas vann valet i början av förra året.

Arga invånare jagade bort journalister och vände sitt raseri också mot representanter för regeringen som kom till byn.

65-åriga Amina Afif sade att hennes enkla hus i byn förstördes.

TT

Mer läsning

Annons