Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avkrokens hjärta ligger nära himlen

Annons

Vi älskar att bo här, säger Bibbi Ragnefalk. Hon är född i Finnbacka, men lämnade som många andra byn mellan Ingels och Bingsjö i Rättviks Finnmark för att arbeta i Stockholm. Hon återvände tillsammans med sin man, hunden och katten till släktgården, Jönsgården.

Bibbi bor på en av de högsta punkterna i byn. En by som ligger på cirka 460 meter över havet. Långt där nere ligger sjön Amungen och blicken når ännu längre bort över milsvid skog.

En vårvinterdag i mars blåser det friskt vid Bibbis hus. Efter lunchtid börjar solen skina och fågelkvitter och en motorsåg hörs från skogen.

Det är långt från allfarvägen och ingen människa syns till ännu. Grusvägen börjar bli mjuk men isen ligger tjock på Hälltjärn där skoterleden passerar. Fäbodstigarna från Finnbacka till Blåbergsåsen och Björkbodarna erbjuder härliga naturupplevelser på sommaren. Anslagstavlan vid midsommarstången berättar att det finns en byanämnd. Nämnden tar bland annat upp frågor om snöröjning, skyltningen och vägunderhåll.

Vid bygdegården, den gamla skolan hjälper Holger Persson snön vid sidan av vägen att smälta fortare genom att kratta ut den.

Holger är född i Finnbacka och bor i sin släktgård Skommargården.

- Han har arbetat i skogen och som byggnadsarbetare i Stockholm i 30 år, berättar Barbro Alm som bor tillsammans med Holger.

Barbro är riktig Stockholmare, men hennes föräldrar köpte en gård i Finnbacka och hon tillbringade loven i byn. Nu åker hon bara och hälsar på i Stockholm ibland, men längtar genast hem.

- Vi har ingen buss, men Bingsjö taxi finns och i Bingsjö finns också affären. Vi har lantbrevbärare och under sommaren har vi en del arrangemang. På midsommarafton träffas vi allihop och vi har spelmansstämma dagen före Bingsjöstämman. Då är det dans och kaffeservering i bystugan, berättar Barbo.

På sommaren finns betydligt fler än de 13 bofasta i Finnbacka. Närmare ett 100-tal personer och på helger kommer också folk till sina hus för det finns en hel del hus och gårdar i byn.

- De flesta som är bofasta är äldre. Det behövs tid för att bo här, och planering. Det stora värdet är att få leva så här nära naturen. Det är underbart, säger Barbro som dessutom har födelsedag denna marsdag.

- Vintern är också fin. Då handlar det mycket om att skotta snö och hämta ved. När det blir mörkt klockan tre är det bara att börja handarbeta, läsa eller lösa korsord.

Men lugnet och tystnaden är det bästa med Finnbacka, byn närmast himlen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons