Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avklädd invigning av kulturfestivalen

Annons

Sedan drog Marie av sig sin höstjacka, klev upp på elskåpet på Bälter Svens torg och blottade sig i hela sin röda härlighet, alltså den knallröda, vadlånga känning som hon en gång köpte när livet var svart och hon ville skapa lust i sitt liv.

Lust var också temat för helgens kulturfestival och Bernd Janusch, kommunens kulturchef, uppmanade den hyggligt talrika invigningspubliken att låta sig omfattas och omfamnas av lusten i livet.

Han påpekade att lust kan vara i stort sett vad som helst; en upplevelse av konst, musik, litteratur, men också en skogspromenad, en lyckad skidtur och, inte minst, en varm och intensiv sexuell upplevelse.

Det lät inte så farligt eller provokativt där i korsningen i höstmörkret som lystes upp av alla de ljus som publik och kulturfolket tänt på torget. Runt omkring var helgen på väg att dra in med människor som ilade omkring för att göra de sista inköpen, inte minst sådana som ryms i gröna plastpåsar och som på sitt sätt kan ge en lustupplevelse.

Marie Mian från Oxberg och, numera, rikskänd som en av de så kallade kalenderflickorna, berättade historien om den röda klänningen som för henne blev "vägen ut" efter en tung tid i sviterna av en svår trafikolycka och annat elände.

- Jag behövde känna liv och när jag såg klänningen kände jag att "den måste jag ha". När jag satte den på mig kände jag att jag kunde leva ut på ett annat sätt. Sedan kom den till pass när jag för första gången i vuxen ålder skulle spela teater och hade rollen som häxan och sedan har den följt mig i livet och jag har lärt mig hur viktigt det där att vara sig själv och ta till sig lusten i livet.

- Så nu förklarar jag, ja vad är det jag ska inviga?, jo en festival, kulturfestivalen i Mora invigd, sa Marie och klev ned på Bälter Svens torg.

Sedan slogs dörrarana upp till Mora konst- och hantverk på Kap-lagatan och till kulturhuset och där kunde Morabor och alla andra låta sig omfamnas av en varm och salig blandning av allt som bygdens yrkes- och amatörkonstnärer så generöst bjöd på.

Anrättningen kryddades i kulturhuset av Georg Stålbergs kvartett som bjöd på jazz, en kulturgärning i sig.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons