Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhoppen kan stå kyrkan dyrt

Annons

För en tid sedan publicerade en kvällstidning en talong som läsarna kunde fylla i och skicka in om de ville gå ur svenska kyrkan. I Rättviks pastorat har tolv personer skickat in talongen.

- Totalt sett har 54 lämnat oss sedan i januari. Det är trots allt färre än i fjol, då 60 personer gick ur kyrkan. Samtidigt fick vi fem inträden. Avhoppen utgör mindre än en procent av medlemmarna. Pastoratet har 8 702 medlemmar, säger Fredriksson.

Trots att avhoppen minskar beklagas situationen.

- Vi tycker naturligtvis att det är synd. Avhoppen är i huvudsak av ekonomisk art. För höginkomsttagare innebär dagens system att kyrkoavgiften kan bli både 7 000 och 8 000 kronor per år. För pensionärer är en avgift på 3 000 kronor i sig en stor sak. Personligen tycker jag att kyrkan borde överväga att införa ett slags avgiftstak. Låt oss säga att man slipper avgiften om man totalt sett under ett liv betalat in exempelvis 100 000 kronor. Då skulle många av dem som nu hoppar av stanna kvar i kyrkan, säger Fredriksson.

En fortsatt medlemsnedgång innebär åtgärder i Rättvik. Kyrkoavgiften betalar inte bara lönerna för pastoratets anställda. Stiftet finansierar även Stiftsgårdens verksamhet i Rättvik med många anställda.

- I dagsläget är inget akut. Men i slutändan handlar det om arbetstillfällen. Om vi inte får in pengar måste vi till slut dra ned på antalet anställda, säger Fredriksson.

De som väljer att lämna kyrkan blir trots allt begravda på kyrkogården när de dör. Det sörjer den obligatoriska begravningsavgiften för.

- Men det blir då en borgerlig begravning. De får alltså ingen begravning med präst, enligt svenska kyrkans ordning, säger Stefan Fredriksson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons