Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhopp oroar inte

Annons

Han ser de senaste utträdena ur Svenska kyrkan som en trend i hela landet som i viss mån fått hjälp av kvällstidningskampanjer med färdigtryckta uträdessedlar.

- Det är människor som inte har något intresse av kyrkan och som påverkats av kvällstidningarna. Det blev helt enkelt droppen som gjorde att de gick ur kyrkan, säger Anders Litborn Persson.

Främsta orsaken till utträdena tycks vara ekonomiska att spara några skattekronor i nästa års taxering. Avhoppen har inte föregåtts av någon teologisk eller principiell debatt om kyrkans låtanden och göranden, menar Anders Litborn Persson.

- Den teologiska debatt vi har haft de senaste åren har rört sig kring ärkebiskopen Hammar och handlar om kyrkans identitet och jag tror att hans arbete kommer att göra sig hört långt in i framtiden.

När det gäller debatten kring avhoppen och vad som bör göras vill Anders Litborn Persson först identifiera vad man menar med kyrkan så att man talar om samma sak? Enligt kyrkoherden är det inte enbart ett tempel med ritualer.

- Man måste definiera kyrkan utifrån dess värderingar och de människor som ryms inom gemenskapen. Vi präster bidrar med vår kunskap och tradition och ingår som en del i det totala församlingsarbetet.

- Kyrkan är valda människor, lekmän, präster, diakoner, anställda och församlingsmedlemmar. Alla dessa personer måste i högre grad hjälpas åt i opinionsarbete.

Han anser att han använder sitt forum som präst men känner sig ibland utkonkurrerad av massmedierna. Det är svårt att göra sig hörd i dagens mediebrus om man inte sticker ut för mycket.

Men enligt Litborn Persson har Säters församling ett omfattande kontaktnät med församlingen vad gäller såväl präster, diakoni, ungdomsverksamhet som väntjänst och lekmannaförening.

- Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre, säger Anders Litborn Persson.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons