Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgörande läge

Annons

Efter två veckor av uteblivna kontakter parterna emellan kopplades medlarna på Kommunals initiativ in på nytt.

Från måndag kväll till tisdag kväll pågick överläggningar. Medlarna träffade fack och arbetsgivare växelvis.

Vid 19-tiden informerade Kommunals ordförande Ylva Thörn och avtalsombudsman Håkan Pettersson sin avtalsdelegation vad samtalen kretsat kring. Därefter återvände de till medlarna för fortsatta diskussioner.

Avtalsdelegaterna bröt upp efter redogörelsen, men stannar kvar i Stockholm och kan kallas samman med kort varsel.

Medlaren Rune Larson sade till TT vid 21-tiden att kontakterna med parterna skulle fortsätta på onsdagen. På frågan om det rört sig framåt något under tisdagen, svarade han efter en liten tvekan:

- Nej, det kan jag inte säga.

Enligt Annelie Löfqvist, direktör på Landstingsförbundet, var tisdagens överläggningar inte av den arten att en snar förhandlingslösning kunde sägas ha närmat sig.

- Medlarna håller på att undersöka olika frågeställningar. Vi är ännu inte framme vid de konkreta frågorna, sade hon till TT.

Mycket talar för att tiden nu är mogen sedan konflikten trappats upp ordentligt. Medlarna har nu Kristihimmelfärdshelgen på sig att sy ihop ett avtal innan landets kollektivtrafik kommer att lamslås i den utvidgade strejken den 4 juni.

När fack och arbetsgivare skiljdes åt för drygt två veckor sedan innehöll medlarnas förslag till parterna dels lönepåslag på 5 procent till närmare 70 procent av Kommunals 420 000 berörda medlemmar under 2003 eller 2004, dels ett förslag på höjda lägstalöner.

Just lägstalönerna är det som Kommunal fokuserat sin retorik kring de senaste veckorna. Och det är sannolikt där som medlarna måste hitta en lösning som parterna kan acceptera, framför allt så att Kommunals förhandlare kan komma tillbaka till sina medlemmar med huvudet högt.

Kommunal kräver 14 000 kronor som lägsta månadslön - för alla. Hittills har medlarna och arbetsgivarna bara till viss del kunnat gå Kommunal till mötes. För Kommun- respektive Landstingsförbundet är den direkta kostnaden för det kravet inte så hög. Den negativa inställningen är mer av principiell karaktär eftersom arbetsgivarna tror att det på sikt leder till höjda kompensationskrav från dem som får se sina kamrater med höjda löner.

Kommunal vinner också störst gehör för just frågan om höjda lägstlöner bland opinion, andra fackförbund och politiker.

OLLE LINDSTRÖM/TT

Mer läsning

Annons