Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgiftsfri skola -eller?

Annons

Alla högstadieskolor utom en i Falu kommun arrangerar aktiviteter som kostar pengar, som till exempel skidresor, för eleverna under vinterns friluftsdagar.

Detta trots att grundskolan enligt skollagen ska vara avgiftsfri för eleverna.

- Skolan ska vara lika för alla och det blir lätt orättvist när inte alla har samma möjlighet att delta, säger Carin Holtz på Skolverket.

I skolverksamheten får det enligt lagen förekomma enstaka inslag "som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna".

Men hur stor denna obetydliga kostnad får vara är svårt att ringa in och det är upp till varje kommun att avgöra vad som är acceptabelt.

- Det finns inga uttalade belopp fastställda, men helt klart är att det ska röra sig om små kostnader, menar Carin Holtz.

De skidresor som under friluftsdagar arrangeras på fem av kommunens sex högstadieskolor kostar mellan 20-400 kronor.

I skolnämnden har man haft frågan uppe för diskussion, men inte kommit fram till en kommunpolicy.

Falu kommuns skolchef, Svante Hanses, menar att det är upp till rektorerna på varje skola att bedöma om resor med avgifter ska arrangeras, och i så fall vad som är rimliga avgifter att ta ut.

Han menar att alla skolor som arrangerar resorna samtidigt erbjuder kostnadsfria alternativ.

- Det finns inget tvång att åka med. Och man ska komma ihåg att det här subventionerade resorna är den enda möjligheten för en del barn att åka skidor under året, säger Svante Hanses.

Flera av de rektorer som tidningen talat med menar att det uppstår konflikter eftersom det saknas tydliga kommundirektiv.

- Det här är en svår fråga att ta ställning till och ett entydigt beslut uppifrån vore verkligen på sin plats, säger Eva-Lott Grafman, rektor på Gruvrisskolan.

- Jag håller med om att det är svårt att motivera dyra resor, men trycket är stort från många elever och föräldrar att resorna ska bli av.

Västra skolan är den enda högstadieskolan i kommunen som beslutat att inte anordna skidresor som kostar pengar.

- Om det var entydigare från kommunen skulle det inte behöva uppstå diskussioner då olika skolor fattar olika beslut, säger rektor Marianne Westman.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons