Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgasreglerna är märkliga

Annons

Miljömuppar tycks vara ett konstigt släkte som silar mygg och sväljer kameler. Tomgångskörning med motorfordon är ju i de flesta fall begränsad till en minut inom alla kommuner. Det står på anslag vid infarterna till städer och samhällen, det predikas vitt och brett om att värna om miljön.

Men då det gäller cruising i Falun, Classic Car Week och traktorpulling i Rättvik, street-race i Borlänge och så vidare, hörs inte ett knäpp från den annars så talföra skaran. En förklaring kanske är att ni är upptagna med att hjälpa bilbesiktningen med att kontrollera de stränga avgasutsläppen som vi råkar ut för årligen. För f-n tar ju bofinken om den skulle överskridas med en ynka tiondel på våra katalysatorförsedda åkdon. Obs, jag har inget emot dem som ägnar sig åt dessa aktiviteter, men då man hört alla futtigheter från miljöaktivister inom alla andra områden, undrar man ju varför ni inte med ett ord säger något om dessa saker.

Häromdagen åkte jag från Mora och det tog 40 minuter att ta sig från Vikarbyn och förbi Rättvik. Står jag med motorn på tomgånskörning över en minut på en skogsväg i till exempel Svartnäs, så begår jag en brottslig handling fast jag har bara 66 kW under huven och katalysator, men kör jag ett monster med upp till fem V-8 motorer i Rättvik så är det lagligt. Underliga äro inte bara Herrens vägar, lagstiftarna bör ju också upplysa om var man helt lagligt kan gå ut efter att ha ätit en stadig middag med ärter och fläsk.

Elof Roos

Mer läsning

Annons