Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgår i protest mot ledningen för högskolan

Annons

Detta efter ett turbulent möte med rektor Leif Borgert.

- Som professor på det största ingenjörsprogrammet och som chef för campusnämnd Borlänge kan jag inte acceptera att en liten fokusgrupp levererar en rapport direkt till styrelsen som resulterar i att flera program läggs ned och en total omorganisation av vår verksamhet sker, skriver Dougherty till sina kollegor.

Dougherty anser att projekt Dalauniversitetet är omöjligt att uppnå i en miljö där medarbetarinflytande inte existerar.

Han betonar att han absolut inte är emot förändringar. Tvärt om anser han att en omorganisation är nödvändig om forskningen ska överleva på högskolan. Men förändringen måste ske i en process där personal och studenter i Borlänge får vara med.

De tre program som kan komma att läggas ned till hösten är Byggteknik, Miljöteknik och Industriell ekonomi.

- Om inte dessa program får minst 30 förstahandsansökningar nu den 15 april kommer vi inte att ta in några elever till hösten. Det handlar mer om att lägga utbildningen på is än att lägga ned den. Det här är en följd av att antalet sökande har varit svagt en längre tid, berättar Borgert.

Han håller inte med om Dougertys kritik:

- Jag har en annan bild av medarbetarinflytande. Med 500 anställda är det kanske inte så konstigt att det blir viss turbulens när vi är mitt uppe i en förändring. Jag tror inte att jag och Mark har så olika syn på det här. Det handlar mest om hur fort förändringarna ska göras. Jag hoppas vi kan diskutera mer och närma oss varandra, säger Borgert.

Professor Dougherty vet inte vad han ska göra i stället, men säger att det antagligen blir något jobb i Teknikdalen.

I samband med turbulensen har det framkommit många farhågor för framtiden för campus Borlänge. Det har ryktas om att slå ihop det med Campus Falun.

- Så kommer det inte att bli. Campuscheferna i Falun och Borlänge blir kvar. Organisationen är bra, men nackdelen är de höga gränserna mellan orterna. Under våren ska vi försöka hitta sätt att luckra upp dessa gränser, säger Borgert.

Om Grünewalds avhopp säger Borgert:

- Jag har känt henne under de fyra år hon varit ordförande. Hon har gjort en positiv insats för högskolans roll i Dalarna. Det som hänt är sorgligt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons