Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfallstaxorna höjs

Annons

Från den 1 juli inför regeringen en skatt på det brännbara hushållsavfall som kommunernas invånare lämnar ifrån sig. För att få täckning för de extra kostnaderna höjs därför soptaxorna.

Enligt det förslag som Falu Energi och Vattens styrelse ska ta ställning till på fredag ska både grundavgiften och tömningsavgiften höjas.

Grundavgiften höjs med 165 kronor till 1075 kronor per år för en villa. Tömningsavgiften för ett 140-literskärl höjs med tio kronor till 49 kronor per gång.

För en villaägare, som både har kompostkärl och tolv tömningar per år av övrigt hushållsavfall, stiger därmed totalkostnaden med 285 kronor till 1963 kronor per år.

Även avfallet från lägenheter skattebeläggs. Grundavgiften för dem höjs med 110 kronor till 690 kronor plus att tömningsavgiften höjs för fastighetsägarna. Detta innebär säkerligen att fastighetsägarna vill ha kompensation och därmed kan det bli aktuellt med hyreshöjningar.

De höjningar som nu föreslås ligger i mitten av de höjningar som regeringen själv räknade med att villaägare och hyresgästerna skulle få med anledning av förbränningsskatten. Den kan trots det tyckas kraftig, men renhållningschefen Gunilla Mååg anser ändå att Faluborna kommer lindrigare undan än många andra kommuners invånare.

-Skatten slår hårdare i de kommuner som inte som vi sorterar ut det komposterbara avfallet utan bränner även det, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons