Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfallskvarn kan bli strömförande

Annons

I Smedjebacken och Söderbärkes tätorter finns det 509 avfallskvarnar av Disperators tillverkning. Den finns i två olika modell-er. Den modell som det nu blivit problem med är den som startas genom att locket i kvarnen trycks ner och samtidigt vrids.

Av de drygt 500 kvarnarna är det cirka 300 som är av den aktu-ella modellen.

- De som har en separat kontakt på sidan är inte berörda och kan använda sina kvarnar som van-ligt, säger Jerry Björklund, Seab.

Problemet med de aktuella kvarn-arna är att där den mekaniska överföringen från locket till den elektriska kontakten är kan det uppstå en vattenläcka och därmed blir locket strömförande.

- Det blir mycket stark ström eftersom förutsättningarna för jordning är mycket bra vid diskbänken, säger Björklund.

Hade hela maskinen blivit strömförande skulle säkringen ha gått och problemet upptäckts direkt, nu är det bara själva locket som blir strömförande.

- Vi vill att alla som har den aktuella typen av kvarn ska dra ut sladden omgående och inte använda kvarnen, betonar Björk-lund.

Han poängterar att avloppet går att använda som vanligt, men det organiska avfallet får kunderna lägga i den gröna tunnan så länge.

- Vi kommer dessutom att öka intervallerna på tömningen av tunnorna tills problemet är löst, säger Björklund.

På vilket sätt de aktuella kvarnar-na ska åtgärdas för att göras säkra är för dagen inte klart och inte heller vem som ska göra jobbet.

- Ansvaret ligger hos leverantören och vi räknar med att få besked inom kort, uppger Björklund.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons