Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avfallsförädling ger jobb

Annons

För mindre än ett år sedan beslutade bröderna Bernth och Ingemar Eriksson, som äger Mockfjärds Biobränsle AB, att inleda pelletstillverkning i Elementhus gamla utlastningshall.

De fick landsbygdsstöd för en investering på 4,8 miljoner kronor.

- Vi satsade sex miljoner på produktionsanläggningen. Då är att märka att vi redan tidigare hade en lämplig lokal och utrustning för några miljoner, berättar Ingemar Eriksson.

Leveransen av en kvarn blev försenad, men den fraktades per flyg från Chicago och den 3 december kunde anläggningen testköras.

Trots att intrimningen fortfarande pågår producerar Mockfjärdsföretaget 20 ton pellets per dag.

- I år räknar vi med en produktion på 5 000 ton, men redan nästa år hoppas vi nå 10 000 ton. Kringutrustningen har en maxkapacitet på 40 000 ton, men för att klara det behövs ytterligare en press, förklarar Ingemar Eriksson.

Biobränsleföretaget har en överenskommelse med grannföretaget Moelven Dalaträ om leverans av torrflis och sågspån.

- Vi förädlar sågverksavfallet och tillsätter bara vattenånga, som frigör ligninet så att trämassan binds samman till pellets.

För tre år sedan blev bröderna Eriksson avrådda från att satsa på egen pelletstillverkning med tanke på konkurrensen, priserna och att produktionskapaciteten bedömdes vara fullt tillräcklig.

Men på kort tid, mindre än två år, förändrades situationen radikalt. Den internationella energiprisutvecklingen, miljöaspekten och den lokala råvarutillgången bidrog till att Bernth och Ingemar bestämde sig för att satsa.

- Det var ett bra beslut i precis rätt tid, konstaterar Ingemar.

Målet är att trygga den lokala pelletsförsörjningen och skapa förutsättningar för en ökad biobränsleanvändning bland företag och hushåll. Med nuvarande försäljningstakt kommer Mockfjärdsföretaget att i år sälja 150 pelletsbrännare för egna hem, vilket motsvarar en ökad efterfrågan på pellets med 1 000 ton per år. Samtidigt räknar företagsledningen med att ägare till flera större lokaler kommer att övergå till pelletseldning.

- Vi kalkylerar med att inom några år öka omsättningen från de senaste årens två-tre miljoner till mellan tio och 15 miljoner. Samtidigt skapar vi också sysselsättning.

Hittills har personalstyrkan ökat från knappt en tjänst till sex och en halv.

- Produktionsstarten och intrimningen har gått över förväntan och vi ser framtiden an med "varm" tillförsikt, säger Ingemar Eriksson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons