Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avesta bereder väg för riddare till häst

Annons

I morgon kväll blir det högtidlig invigning av Medeltidsdagarna och svenska mästerskapet i tornerspel. På lördag och söndag tävlar ett 60-tal riddare till häst om ära och berömmelse på en bana som är 20x70 meter och belagd 380 ton grus.

- Det blir individuellt SM på lördag och lag-SM på söndag. Vid fredagskvällens invigning bjuder vi på en häftig eldshow, säger projektledaren Sören Olsson.

Han berättar att det är första gången torner-SM genomförs så långt norrut i landet.

- Det var en ryttargrupp som uppmanade oss att söka mästerskapen sedan vi arrangerat flera lyckade tävlingar.

- Folk har ringt från hela landet och frågat om boende i södra Dalarna. Campingstugorna vid Dalahästen är uthyrda sedan länge. Det här är bra för Avesta och närliggande orter, säger Sören Olsson.

En arbetsgrupp från hembygdsföreningen har snart allt på plats. Bland annat läktare för 1 000 personer och en tillfällig restaurang för 300 gäster.

Eva Holmqvist är ansvarig för serveringen.

- Här ska vi sälja medeltidsmat, bland annat rotklämmor och väpnarsoppa. Men vi grillar också hamburgare, säger Eva.

Den stora hembygdsgården fylls med krämare, gycklare och spelmän.

- Det blir en stor marknad på området och mycket att göra för barnen. Nettointäkterna från torner-SM går till Handikappförbundens samarbetsorgan, HSO. Besökarna gör alltså en god insats, samtidigt som de får vara med om spännande och lite ovanlig underhållning, säger Sören Olsson.

Förutom de tävlande riddarna kommer alla andra medverkande att vara klädda i medeltida utstyrsel. Det blir också modevisning på hembygdsgården.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons