Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även Pilsäter och Wikström förs fram

Annons

Jan Björklund och Cecilia Malmström är de hetaste kandidaterna till att ta över folkpartiet enligt tidningarnas ledarskribenter. Men också Karin Pilsäter och Cecilia Wikström nämns som framtida partiordförande.

Sydsvenskan (oberoende liberal) anser att skolminister Björklund är det mest förutsägbara valet. Nu har partiet tillfälle att visa sig modigt och välja en kvinna eller en yngre person, enligt ledaren med syftning till EU-minister Cecilia Malmström. Hennes politiska nisch beskrivs som "väl smal, men hon har förutsättningar att bredda den". Tidningen nämner också Karin Pilsäter och Cecilia Wikström som tänkbara namn, liksom integrationsminister Nyamko Sabuni "som dock säger bestämt nej till att kandidera".

Enligt Göteborgs-Posten är (liberal) Jan Björklund en erkänt effektiv och mycket skicklig och skarp debattör. Och han beskrivs i tidningens ledare som storfavorit på förhand. "Men helt omstridd är han inte. Bland dem som är kritiska till det som ibland kallats folkpartiets kravpolitik och vill ha en tydligare socialliberal profil ses inte Björklund som förnyaren". Därför kommer Cecilia Malmström att utsättas för övertalningsförsök att ställa upp som kandidat. Men Malmström saknar inrikespolitisk erfarenhet och har som tidigare EU-parlamentariker stått längre från allianssamarbetet än Björklund, enligt tidningen.

Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) skriver att Malmström och Björklund är de hetaste kandidaterna. Med Malmström blir det mer socialliberalism och med Björklund med batongliberalism. Enligt ledaren spelar valet en stor roll för alliansregeringens inriktning: "jämställdheten, integriteten och den sociala tryggheten har lättvindigt sålts ut av den nuvarande ledningen i folkpartiet".

Svenska Dagbladet (obunden moderat) tycker att Björklund _ om han blir partiets ordförande _ tillsammans med statsministern måste hitta en lösning som låter Björklund behålla drivansvaret för skolfrågorna i regeringen. "Det finns ingen som matchar Björklunds energi och tydlighet", skriver SvD.

För alliansens skull vore det ingen nackdel om Leijonborg satt kvar som utbildningsminister, tycker Dagens Nyheter (oberoende liberal). "Då minskar dramatiken i måndagens besked, som knappast innebär någon kris för regeringen", enligt DN.

Nästa partiledning kommer att driva Leijonborgs symbolfrågor om invandring, integration och brottsbekämpning, skriver Expressen (oberoende liberal).

TT

Mer läsning

Annons