Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även naturligt kan vara farligt

Annons

Svar till Arne Stålberg, den 24 mars.

I en debattartikel ifrågasätter Arne Stålberg att Läkemedelsverket klassificerat glukos-amin som läkemedel och nu Litozin, som innehåller nyponpulver.

Läkemedelsverket är skyldigt att tillse att läkemedelslagen efterlevs. En myndighet kan inte godtyckligt välja att tillämpa en lagstiftning.

Enligt läkemedelslagen får man inte tillhandahålla en produkt från naturen och göra påståenden om att den lindrar ledvärk eller andra sjukdomssymtom utan att

produkten är godkänd som läkemedel/natur-läkemedel.

Läkemedelslagen har tillkommit för att skydda människor. Lagstiftningen syftar till att svenska patienter ska få tillgång till läkemedel/naturläkemedel som dokument-erats på ett vetenskapligt sätt. Naturligt ursprung garanterar inte ofarlighet.

Också för växter med traditionell användning kommer undan för undan ny kunskap.

Uppföljning av biverkningar som orsakats av läkemedel är en viktig fråga för såväl hälso- och sjukvården som för Läkemedelsverket.

Från verkets sida läggs stora resurser på biverkningsarbetet, som också drivs i internationellt samarbete.

Läkemedelsverkets verksamhet betalas av dem som vill få sina läkemedel/naturläkemedel granskade. Avgifterna är satta för att täcka verkets handläggningskostnader. Syntetiska läkemedel och naturläkemedel behandlas lika i detta avseende. Det finns ungefär 100 på detta sätt godkända natur-läkemedel i Sverige.

I fråga om Litozin har företaget inte ansökt om godkännande.

Gunnar Alvan, generaldirektör

Läkemedelsverket

Mer läsning

Annons