Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även kyrkokören jubilerar

Annons

Som bekant fyllde Ludvika Ulrika 250 år under 2002.

I år är det dags för 100-årsjubileum för kyrkomusiken i Ludvika.

- Det finns starka skäl att anta att det är just 100 år sen som kyrkomusiken började ta mera organiserade former i församlingen, säger Jörgen Engström.

- Det var med anledning av den aktuella jubileumsboken skulle innehålla ett avsnitt om kyrkomusiken i församlingen, som vi började forska i saken och upptäckte då indikationer på att ett kyrkomusikjubileum var förestående.

- I arkivet hittade jag en bokslutsutredning om att körnoter hade inköpts under året 1903 och därmed drog jag slutsatsen att dåvarande organisten Gustaf Emil Aldén hade någon form av organiserad körverksamhet på gång under det året.

- Tyvärr tycks inga protokollsanteckningar eller liknande finnas som kan bekräfta det eller berätta mer om verksamheten.

- Vi har i alla fall beslutat att fira Kyrkokörens-Oratoriekörens 100-årsjubileum 2003, säger Jörgen Engström som berättar att man, med anledning av detta, bland annat planerar en jubileumskonsert tillsammans med Grängesbergs Orkesterförening i slutet av oktober. En resa under sommaren ingår också i jubileumsprogrammet.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons