Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även 43-åringen överklagar

Annons

Det är den mördade Violeta Godevskas make som genom sin advokat, Göran Lock, begär att Högsta domstolen, HD, ska pröva de domar på sex års fängelse som avkunnats i Falu tingsrätt och senare även i Svea hovrätt dit Faludomen överklagades.

Tidigare har heroinligans huvudman, den 29-årige Hedemorabo som dömdes till 14 års fängelse och livstids utvisning ur riket, överklagat till HD.

Samtidigt överklagade en 33-årig man från Härnösand sin fängelsedom. Han var kurir som hämtade heroin på restaurang Heden i Hedemora på uppdrag av en man på en restaurang i Norrland.

Det var veckan efter mordet på Violeta Godevska som 33-åringen och 29-åringen bestämde sig för att överklaga till HD.

Violetas make vill i första hand frias från ansvar för grovt narkotikabrott och dömas för ett mildare brott. Han yrkar också att han ska dömas till ett mildare straff än de sex år som fastställdes i hovrätten.

I överklagandet som skickades till HD i torsdags yrkas även att förverkandet för värde och vinning av 60 000 kronor för överlåten narkotika ska tas bort.

Mannens advokat hade samma inställning under rättegången inför Svea hovrätt i Stockholm. Där hade han också en invändning mot åklagarens påstående att 43-åringen hanterat drygt 200 gram brunt rökheroin på restaurangen. Han medgav hantering av cirka 200 gram som han inte visste om det var heroin. I hovrätten berättade 43-åringen att han överlåtit cirka 120 till 130 gram, resten hade han återlämnat till restaurang Hedens bartender, 31-åringen som dömdes till tio års fängelse. Vid rättegången inför Falu tingsrätt sade 43-åringen att han inte ville berätta från vem han tagit emot narkotikan.

43-åringens advokat, Göran Lock, har ännu inte angivit några skäl till överklagandet, utan enbart begärt prövningstillstånd i HD.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons