Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avdelning läggs ner

Annons

Läkare på lasarettet protesterar och anser att man inte kan skära ner ytterligare i Avesta.

Göran Sundbäck är överläkare på kliniken för geriatrik och rehabilitering på Avesta lasarett.

- Självklart får det här en kedja av konsekvenser, säger han. Man kan inte bara ta bort en enhet utan att det påverkar andra avdelningar.

På avdelning 11 vårdas cancerpatienter och så kallade multisjuka. Avdelningen bedriver palliativ vård, vilket betyder vård i livets slutskede för dem som inte kan botas.

Patienterna måste nu flyttas till avdelning 10, som är en rehabiliteringsavdelning.

- Rehabilitering och vård i livets slutskede är två skilda saker, säger Göran Sundbäck. Det rör sig om två helt olika vårdkulturer. Lasarettet har dock redan tagit fram planer för att lösa den uppkomna situationen. Den palliativa vården kommer huvudsakligen att förläggas till den del av rehabiliteringsavdelningen som sysslar med strokedrabbade patienter.

- Man får lov att hitta lösningar, säger Göran Sundbäck. Men alla som haft med Avesta lasarett att göra, inser att det här innebär nackdelar för vården.

Dessutom hotas ortopediska avdelningen av nedläggning. PRO har låtit protestlistor cirkulera i Avesta under tre veckor, och 2 300 personer har skrivit på för att få ha ortopedin kvar.

Men om nu lasarettet måste spara - var ska man skära ner i stället?

- Jag har inte den ekonomiska överblick som krävs för att svara på det, säger Göran Sundbäck. Men man har redan dragit ner väldigt mycket på Avesta lasarett utan att verksamheten försämrats. Vi har skött våra åtaganden utan att överskrida den nedskurna budgeten, men nu kan man inte dra ner mera utan att det får stora konsekvenser.

TOMMY HARNESK

Mer läsning

Annons