Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avbryt vargprojektet

Annons

De som har satt epitetet "varghatare" på de människor som förstår hur framtiden kommer att gestalta sig, med riksdagens biologiska mål 500 vargar, runt knutarna, har tagit billiga poäng i debatten. Landsbygdens befolkning "hatar" inga djur, de lever bland djuren och vet vad man kan förvänta sig för olika beteenden.

Hatet, som myndigheterna sköter frågan, kommer att växa, men inte riktat mot vargen. Att vargen dödar för att överleva kan den inte lastas för. Tvärtom! Det är synd om både vargen och de bytesdjur som ska utsättas för detta, av människor iscensatta experiment.

Vargen har tidigare varit utrotad från skandinaviska halvön av de generationer vars levnadssätt inte gav plats för vargen. Detta förhållande kvarstår. Att staten med sitt Naturvårdsverk ligger bakom "sabotaget" mot våra tamdjurs miljö, stick i stäv mot sin egen lagstiftnings humana intentioner, visar hur lite riksdagen vet. Eller vet ansvariga riksdagsmän vad som pågår? Är detta en blivande valfråga?

Vem kan/vill redovisa vargprojektets kostnader och försvara dessa med argument inför läsarna? Skattemedlen ska täcka allting i dag.

Hur ska länsstyrelsens tjänstemän klara av, ekonomiskt, sittande på sin stol, att hålla rätt på 500 vargar, när inte jordbrukaren ens har ekonomi till att valla sina djur?

Vem har saknat vargen i 100 år? Inte är det jordbrukarna, som dessutom numer är lagligen ålagda att ha sina djur utomhus viss tid av året.

Detta experiment med så mycket enskilt lidande, för både människor och djur att det ej kan kallas forskning, borde avbrytas.

SVEN-OLOV ÅSBERG

Mer läsning

Annons